neděle 30. dubna 2023

Jak se dědí tajemství - Barbara O´Nealová

 

Zdroj obrázku

Autor: Barbara O´Nealová
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 368

Anotace: Když se Olivie po smrti matky stane dědičkou obrovského anglického panství a šlechtického titulu, obrátí se její svět vzhůru nohama.
Na anglickém venkově si připadá cizí a plánuje, že zde pouze vyřídí potřebné formality a co nejdříve se vrátí do Ameriky. Stačí však jediný pohled na panství Rosemere Priory a Olivie hned pochopí, proč se dům, byť zanedbaný a poznamenaný časem, tak často objevoval na matčiných obrazech. Proč se jí o tom všem ale matka ani slovem nezmínila?
Olivie pátrá po odpovědích přímo na starobylém rodinném sídle a postupně odhaluje, co mělo zůstat pohřbené. Teď se ale hlavně musí rozhodnout, jaká budoucnost čeká Rosemere i ji samotnou. Dobře tuší, že se záchranou panství možná zachrání i sebe...

"Poprvé jsem Rosemere Priory uviděla těsně před soumrakem, kdy prsty posledních slunečních paprsků dne ukazovaly staré kameny do růžově zlaté barvy. Dům byl rozlehlý a členitý, s výklenky a alžbětinskými okny, se dvěma věžemi s cimbuřím, které se zvedaly k lilkovému nebi."

Vše, co o své matce Olivie věděla bylo, že to byla spořádaná a rezervovaná Angličanka, která se po jejím narození začala věnovat ilustrování dětských knížek a vytvářela nádherně propracované malby anglických lesů. Po její smrti se vše, co o matce věděla roztříštilo na milion kousíčků. Olivie se najednou stala dědičkou anglického panství Rosemere Priory, velmi staré a chátrající usedlosti.

Olivie odcestuje, aby co nejrychleji vyřídila dědictví, ale usedlost, i když chátrající si velmi rychle zamiluje. Nic není, tak jak na první pohled vypadá a panství skrývá mnoho tajemství, a nejen panství, ale i místní obyvatelé mají co skrývat. Podaří se Olivii zjisti matčino tajemství? Proč odcestovala a nikdy své dceři neřekla pravdu o Rosemere Priory? A jak sežene peníze na opravu panství? Tohle nevypadá na levnou záležitost.

"Mámina náhlá a zničující smrt byla poslední a nejhorší z celé série pohrom, které mě v mých osmatřiceti letech potkaly. Začalo to autonehodou, při které jsem si roztříštila pravou holenní kost, což znamenalo, že jsem nedokázala vyjít do schodů svého sanfranciského podkrovního bytu, v němž jsem už šest let žila se svým snoubencem Grantem, a tak jsem se dočasně přestěhovala do mámina domu v Menlo Parku, než se zotavím."

Autorka dokáže skvěle vykreslit postavy, ale i venkov, anglické panství a zahrady kolem něj. Na to má opravdu cit, Stačilo zavřít oči a moje představivost jela na plné obrátky :-) Co se týče jídla, tak bych si hned pár soust dala. Je to opravdu jednoduché a oddechové čtení u kterého nemusíte nějak moc přemýšlet, ale mám jednu takovou menší výtku, a to je nedotažený konec. Přišlo mi to vše takové uspěchané a na některé otázky jsem vlastně ani nedostala odpověď, což je velká škoda.

Knihu Jak se dědí tajemství doporučím každému, kdo má rád romány, kde o tajemství, hledání pravdy a kulinářství není nouze. A protože zde nechybí ani romantická lina, tak se příběh bude líbit spíše ženám :-) A pokud se vám líbila kniha Když jsme ještě věřily na mořské víly, kterou autorka napsala, tak neváhejte a přečtěte si i tuto. Určitě nebude zklamáni :-)

Hodnocení

Barbara O´Nealová
vydala dosud dvanáct románů pro ženy. Její knihy se pravidelně umisťují v bestsellerových žebříčcích The Washington Post, The Wall Street Journal a v žebříčku nejčtenějších knih Amazonu a byly přeloženy do více než deseti jazyků. Za knihu The Lost Recipe to Happiness (Ztracený recept na štěstí) obdržela v roce 2008 ocenění RITA Awarddd. Její román Když jsme ještě věřily na mořské víly vyšel v roce 2021 v nakladatelství Metafora.
Barbara O´Nealová žije v nádherném městě Colorado Springs se svým partnerem, britským vytrvalostním sportovcem, který přísahá, že nikdy neztratí svůj přitažlivý přízvuk.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Jak se dědí tajemství můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Souhlasím. :) Tahle kniha, i autorčina předchozí, jsou skvělé.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)