pondělí 15. května 2023

Sokolník - Isabella Maldonado

 

Zdroj obrázku

Autor: Isabella Maldonado
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Metafora
Série: Nina Guerrera (3.)
Počet stran: 368

Anotace: Nový případ agentky z FBI Niny Guerrerové nás opět zavede do arizonského Phoenixu. Na tamní univerzitě se za poslední měsíce pohřešuje už šest studentek. Vyšetřování nabere nové obrátky ve chvíli, kdy náhodně objevená šachta opuštěného dolu vydá své bizarní tajemství: pět dívčích těl v různém stadiu mumifikace. Pátrací tým ve strhujícím tempu rozkrývá vrahův psychologický profil i motivaci, jeho totožnosti však nejsou o nic blíž.
Další vrahův krok Nině zasadí ochromující ránu. Stopu za stopou se Nina Bojovnice blíží až k rozhodujícímu střetu, při němž jde o život všem zúčastněným.

"Když mi bylo šestnáct, můj tehdejší otčím mě nabídl bookmakerovi, aby splatil dluhy."
Bianca se zašklebila. "Chceš říct..."
"Přesně to chci říct. Když jsem nechtěla 'spolupracovat', zmlátili mě. Já mám taky jizvy, akorát ty moje jsou na zádech."
Bianca si stáhla konce rukávů, takže jí v nich ruce úplně zmizely. "Co jsi udělala?"
"Zapálila jsem tomu hajzlovi vousy a zdrhla."

Toto je již třetí příběh s Ninou Guerrerou, agentkou FBI, která neměla zrovna jednoduchý život. Další případ nás opět zavede do Phoenixu. Tentokrát do prostor univerzity, kde se pohřešuje už šest dívek. Dívky mizí beze stopy, žádní svědci, žádné důkazy o únosu, přičemž kampusové kamery záhadně vykazují závady a vymazání. Ve chvíli, kdy je náhodně objeveno pět těl dívek už nepátrají po únosci, ale už hledají sériového vraha. Podaří se zachránit šestou dívku, jejíž tělo mezi ostatními nebylo? A kolik dívek celkem ještě zmizí, než FBI dopadne vraha? Celé vyšetřování se zkomplikuje, když do případu začnou šťourat reportéři a televizní kamery.

"Když Nina nastoupila do úřadu, věřila, že monstra, která se živí zranitelnými oběťmi, představují neproniknutelné jámy plné temnoty, jež nelze rozpitvat ani pochopit. Nedávná zkušenost ale její pohled na všechny ty netvory změnila."

Vzhledem k tomu, že kampusová policie neměla úspěch s hledáním únosce dívek, je povolán tým FBI. Opět se setkáváme s bojovnicí Ninou, kterou doprovází agent Jeffrey Wade, profilovač FBI, agentka Kelly Brecková, která bez svého notebooku nedá ani ránu, agent Jake Kent, bývalý příslušník speciálních námořních jednotek SEAL vyškolený v psychologii a profilování, a ti všichni pod vedením jejich šéfa Gerarda Buxtona.

Vyprávění je hned z několika hledisek, jedním z úhlů pohledu je právě únosce dívek, který postupně odhaluje svůj příběh a jeho motivaci pro jeho odporné činy. Během čtení je čtenáři předloženo několik možných podezřelých. 

"Než stačila otázku zformulovat, Wade odpověděl. "Staroegyptští kněží začínali tak, že mozek vytáhli nosem pomocí železného háčku. Rozřezali ho háčkem na kousky a ty protáhli nosními dírkami, než..."
"Do prdele." Brecková zvedla ruku s dlaní nahoru. "Už mám ten hnus před očima, ve 3D a v barvě."

Sokolník je opět skvěle napsaný příběh, kdy autorka opět dokonale vykreslila postavy, které neměly chybu. Isabella Maldonado má vše promyšlené a její příběhy mají hlavu a patu. Autorka nastavila prvním dílem laťku celkem vysoko, a ostatní díly na čtivosti rozhodně neztrácejí.

"Perez ji následoval do haly. "Guerrerová, víš přece, že nesmíš přerušovat probíhající výslech. Můžeme to sledovat z centrály s Breckovou." Položil jí ruku na paži. "Nechoď tam."
"Na rozkazy moc neslyší," pokrčil Kent rameny. "Už jsem to párkrát zkoušel."

I tento díl doporučím všem milovníkům thrillerů. Jak jsem již psala, kniha je třetím příběhem o Nině. Určitě by se dal číst samostatně, protože autorka v knize uvádí vše, co je nezbytné pro příběh, ale určitě doporučuji začít prvním dílem Šifra a pak pokračovat dílem Hadí oči, protože Nina jako postava se skvěle vyvíjí a její příběh za to stojí.

Hodnocení

Isabella Maldonado
se pustila do psaní krimi románů po dvacetileté kariéře v bezpečnostních složkách. Dosáhla hodnosti kapitána, řadila útvar zvláštního vyšetřování a forenzních věd, absolvovala Národní akademii FBI v Quanticu. má zkušenosti i jako policejní vyjednavačka, tisková mluvčí či velitelka okrsku. To vše jejím knihám dodává realistický punc. Žije ve Phoenixu. Sokolník je třetím dílem bestsellerové série s agentkou Ninou Guerrerovou, navazující na předchozí tituly vydané nakladatelstvím Metafora pod názvy Šifra a Hadí oči.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Sokolník můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)