neděle 2. dubna 2023

Téměř zapomenuté recepty 2 - Michela Smolová

 

Zdroj obrázku

Autor: Michaela Smolová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 176

Anotace: Ten čas jsme sami nezažili, ale přesto ho podvědomě důvěrně známe... z chutí, vůní od babiček i ze starých knížek. Posaďme se spolu se sběratelkou starých receptů Michaelou Smolovou ke kávičce a nechme se zanést do doby před více než sto lety. K vídeňským dortům, pešťským řezům, křupavým pagáčkům nebo lákavým perníčkům. Téměř zapomenuté recepty přinášejí tentokrát všechny klenoty rakousko-uherské kuchyně a my si je můžeme vychutnat i po století znovu.


Máme tady další knihu Michaely Smolové, další Téměř zapomenuté recepty 2. Tentokrát s podtitulem Klenoty rakousko-uherské kuchyně. Z první knihy jsem byla nadšená a musím říct, že ani pokračování nemá chybu :-)

Na začátku máme opět rejstřík receptů, takže vyhledávání je brnkačka :-) Kniha je seřazena stejně jako předchozí do sedmi kategorií. Sváteční recepty, slané recepty, drobné zákusky, moučná jídla, na kafíčku, tradiční kynuté recepty, ovocné recepty a pochoutky.

Ukázka z knihy

Nechybí zde úžasné fotky a u každého receptu máme takový krátký a zajímavý popisek. Například "v téměř každém regionu dnešního Slovenska, ale i v Čechách a na Moravě, se v 19. století podávaly zelňáky. Kynuté koláčky plněné dušeným zelím ochuceným mletým pepřem byly vydatným jídlem, které si muži často balili s sebou do práce na poli."

Mezi svátečními recepty nechybí ani nejsymboličtější pečivo, které známe, a to vánočka. Dokážete ji uplést ze šesti pramenů?  Pokud ne, je zde pěkný fotonávod jak na to. Přesně takto vánočku pletu já a podle návodu se chytí i naprostý laik :-)

Ukázka z knihy

Osobně se chystám na škvarkové pagáče, protože ty miluju a domácí jsou prostě domácí :-) Samozřejmě za vyzkoušení toho stojí více a každý si určitě najde to své. Od bramborových koblih po punčový nebo kaštanový dort.

Knihu doporučím každému, kdo rád kuchtí a zkouší nové recepty. A co nesmím zapomenout, autorka na konci knihy nechala trochu místa pro vaše klenoty, tak proč toho nevyužít :-) A pokud vás zaujme tato, neváhejte a podívejte se na předchozí knihu Téměř zapomenuté recepty :-)

Ukázka z knihy


Hodnocení

Michaela Smolová
Z lásky k dobrému jídlu a sladkostem jsem si jednoho dne vymyslela blog Sisters Bakery - dnes už plný výborných receptů - a zatáhla, do něj i mou mladší sestru Katu. Navzdory tomu, že je pečení mou velkou vášní, stíhám při něm být i starostlivou mámou našim dětem Michince a Adamovi, manželkou úžasnému manželovi a marketingovou konzultantkou na volné noze. Když zrovna nepeču nebo neležím ve starých kuchařkách, hraju na klavír, venčím našeho Wolfyho nebo posedávám s rodinou či blízkými a debatuji. Bez ohledu na to, o čem začneme mluvit, skončíme vždy u jídla. Protože dobré jídlo a po něm skvělý koláček udělají krásný den ještě krásnějším.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Téměř zapomenuté recepty 2 můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. ¨Tuhle i předchozí knihu mám doma a myslím, že jsou skvěle zpracovaná a recepty v nich zajímavé. Zvlášť tahle R-U verze se mi líbí hodně. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)