neděle 11. června 2023

Kořist - Yrsa Sigurđardóttir

 

Zdroj obrázku

Autor: Yrsa Sigurđardóttir
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 344

Anotace: V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí stanu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její kolegové z pátracího týmu jsou povolání do akce a narážejí na velice podivné stopy.
Na osamocené radarové stanici na pobřeží Stokksnes mezitím dochází k nevysvětlitelným, hrůzu nahánějícím událostem. Rudá kaluž krve uprostřed nedotčeného sněhu, dětská botička pohřbena desítky let pod zemí, život dobrovolně ukončený v mořských vodách hluboké skalní průrvy.
Sníh nepřestává padat a tajemných událostí přibývá, jako by je mrazivé počasí přitahovalo...


Yrsa je známá jako královna severské krimi, a tato kniha to potvrzuje. Je to prostě mistryně tajemných jevů.

V knize sledujeme osudy několika osob a máme zde dvě časové linie. V minulosti (o týden dříve) sledujeme Dröfn, Tjörviho, Bjólfa a Agnes, kteří se rozhodli najít nějaké dobrodružství, a tak se vydají na dobrodružnou výpravu do vnitrozemí. Poznají Hauka, který chce odečíst údaje z nějakého měřícího přístroje umístěného kdesi u okraje ledovce. Je to přece skvělý nápad, přidat se k někomu kdo se v těchto končinách vyzná a může jim dělat průvodce, nebo ne?

"Dröfn se znenadání dala do křiku. Řvala nahlas a neovladatelně. Agnes na ni pohlédla, ale neřekla nic, jenom se dál držela za pravé zápěstí a kývala se dopředu a dozadu.
Jakmile Dröfn dala křiku volný průběh, nedokázala přestat. Ječela, dokud neochraptěla a nerozbolely ji hlasivky. Rozhostilo se podivné ticho, v němž jako by zbytky křiku stále visely ve vzduchu. Jako by hluk ticho zabarvil podobně jako červená ponožka bílé prádlo."

A pak zde máme přítomnost. Sledujeme Johannu a ostatní záchranáře, jak bojují proti povětrnostním podmínkách a snaží se najít skupinu pohřešovaných. A jako druhý příběh z přítomnosti tu je Hjörvar, samotář, který pracuje na radarové stanici, která leží na odlehlém místě na Stokksnesu. Dějí se zde velmi zvláštní věci, které si nedokáže vysvětlit. Zbláznil se, nebo se to všechno opravdu děje?

"Hjörvarovi tedy nic nebránilo vzít Kocoura zpátky do budovy, aby se tam mohl uvelebit na večer a noc. Před odjezdem domů se chystal vyrazit na další pochůzku, ale rozhodl se, že zvíře už nechá uvnitř. Kocoura venku zjevně něco znepokojovalo a jeho strach se začínal přenášet i na Hjörvara. Každou chvíli se přistihl, jak se opatrně ohlíží, a bál se obrátit zády k moři. Nepovažoval se za strašpytla, ale teď nedokázal nemyslet na svého předchůdce."

Popisy v knize jsou živé a jednoduché, bez nějakého přehánění a nic není takové, jak se na první pohled zdá. Autorka dokázala skvěle vykreslit zasněženou krajinu až jsem při čtení cítila, jak mi mráz zalézá pod kůži. Vše bylo dokonale propojeno, sledujeme, jak autorka částečně odhaluje, co její postavy spojuje. A ten konec? Prostě "WAU". Tohle jsem opravdu nečekala.

"Na obrazovce se však neobjevilo to, v co doufal. Naopak. Venku stálo dítě. O tom nebylo pochyb. Malá holčička, která sotva dosahovala k oknu. Ruce měla spuštěné podél boků a obličej téměř přimáčknutý na sklo. Na sobě měla vzorované šaty a vypadala celá promočená."

Knihu Kořist doporučím každému, kdo má rád mysteriózní thrillery, nebo hororové romány. A tím, že je to samostatná kniha, tak se nemusíte bát, že budete muset čekat na další díl, nebo, že vám nějaký unikl. Od této autorky to byla má první kniha, ale rozhodně ne poslední, v knihovně na mě čeká kniha DNA, na kterou jsem opravdu velmi zvědavá :-)

Hodnocení

Yrsa Sigurđardóttir
(1963) je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury, držitelky tří cen The Blood Drop, ceny Dánské akademie autorů krimi a The Petrona Award. V roce 2005 vydala svůj první kriminální román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek "královna severské krmi" a znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmundsdóttir.
Své postavení jedné z nejlepších současných autorek napínavé literatury upevnila řadou samostatných thrillerů, které byly dosud přeloženy do více než třiceti jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a sympaticky ošuntělým detektivem Huldarem. O rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018) a posléze dalšími třemi neméně úspěšnými knihami Katarze (Metafora, 2019), Poprava (Metafora, 2021) a Panenka (Metafora, 2022), než sérii uzavřela thrillerem Ticho (Metafora, 2022).

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Kořist můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)