sobota 29. července 2023

Útěk na venkov - Julie Caplinová

 

Zdroj obrázku

Autor: Julie Caplinová
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 368

Anotace: Ilustrátorka Ella odjede z milovaného Londýna na venkov hlídat dům své kmotry Magdy poté, co jí přítel oznámil, že si potřebuje dát pauzu. Chce si tam utřídit myšlenky a přijít na to, co od života doopravdy chce. Magda ale zapomněla zmínit jednu maličkost - že na ni v domě bude čekat fenka Tess, o kterou je třeba pečovat. Jak si Ella poradí se čtyřnohou spolubydlící, s mrzutým veterinářem Devonem a starousedlíky, kterým soukromí moc neříká? Přehodnotí svůj život a dá šanci lásce, i když si slíbila, že se bude mužům vyhýbat?

"Matka příroda umí úžasně léčit. Opakuj si toto požehnání každý den, abys našla svůj klid a ukotvení."

Ilustrátorka dětských knížek o myšákovi Cuthbertovi Ella Rigdenová a její přítel Patrik spolu byli už od ukončení umělecké školy, ale nyní Ella odjíždí na vekov do Wilsgrav do domu své kmotry Magdy, která byla na lodi uprostřed oceánu. S Patrikem si dávají pauzu a Ella si potřebuje v hlavě srovnat myšlenky, a hlavně potřebuje zjistit, co od života opravdu chce.

Dvaatřicetiletý Devon Ashcroft ve vesnici pomáhá svému otci, který měl zdravotní potíže, s veterinární klinikou a rozhoduje se, zda se má vrátit ke své bývalé ženě Marině, která je známou veterinářkou, co má svůj vlastní pořad. Devon na Ellu působí jako protiva a morous, a jejich první setkání nedopadlo zrovna nejlépe, ale opravdu je takový? Nebo je opak pravdou?

"Z lidí, jako jste vy, se mi dělá špatně. Naprosto zdravý pes a podívejte, jak vypadá. Trpí nadváhou a má zjevný nedostatek pohybu. Nehledě na to, že nemáte ani ponětí, jak se o něj starat. Potřebuje pořádnou dietu a víc se hýbat." Pevně stiskl ústa a po chvíli dodal: "Vy oba."

Obyvatelé vesnice Ellu hodně rychle zapojí do vesnického života, a než se naděje má na sobě holínky a venčí nevychovaného labradora jménem Tess, o kterého se musí starat po dobu, co je její kmotra Magda pryč. Povídá si se sousedem Georgem a spřátelí se se sestrou na veterinární klinice Bets.

"Než si zavázala tkaničky, pes už čekal u hlavních dveří s vodítkem v tlamě a ocasem mával sem a tam jako stěrač puštěný na plné obrátky. Alespoň jeden z nich byl rád, že se dostane ven. Ella se zahlédla v zrcadle na chodbě a chtělo se jí brečet. Vážně takhle vypadá? Naštěstí ji tady nikdo nezná."

Tato kniha je příběhem o nových začátcích, s milými postavami, které si opravdu rychle oblíbíte. Nechybí zde ani vtipné situace, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Je to prostě milá a nenáročná oddechovka, která nenudí a k tomu příjemně pobaví :-)

"Myslím ale, že zjistíte, že tohle je naprosto normální chování. Ten pes je očividně osamělý a vyděšený. Jsou to společenská zvířata. Ve volné přírodě žijí ve smečkách - vytí je jejich způsob, jak se spojit s ostatními psy. Musíte ho uklidnit."
"Dobře, a jak to mám udělat? Přečíst mu pohádku na dobrou noc?"

Knihu Útěk na venkov doporučím každému, kdo má rád romantiku a hlavně každému, kdo miluje knihy Julie Caplinové. Tato kniha nepatří k sérii Romantických útěků, ale je to samostatná kniha, a jako vždy to bylo skvělé. Autorka je pro mě sázka na jistotu, a já vím, že když mám chuť na něco lehkého a předvídatelného, kde nejsou žádné velké zvraty a drama, tak s touto spisovatelkou nikdy nesáhnu vedle :-)

Hodnocení

Julie Caplin
je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, jež během života poznala.
Jako PR ředitelka brala nejlepší žurnalisty zabývající se jídlem a pitím na novinářské exkurze (takzvané služební cesty), aby ochutnali gastronomické pochoutky v nejrůznějších městech Evropy. Byla to náročná práce, ale někdo to dělat musel. A právě tyto exkurze se staly inspirací k napsání série Romantické útěky.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Útěk na venkov můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)