neděle 6. srpna 2023

Ďáblova cesta - Robert Bryndza

 

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Kate Marshallová (4.)
Počet stran: 368

Anotace: Neopatrnost při každodenním ranním plavání přivede Kate Marshallovou až do nemocnice, kde potká Jean Julingsovou. Ta jí vypráví srdcervoucí příběh, jak se před jedenácti lety během táboření na místě zvaném Ďáblova cesta ztratil její tříletý vnuk Charlie.
Kate ještě otřesená z toho, že se málem utopila, souhlasí, že se s Tristanem Harperem případu ujmou a pokusí se zjistit, co se tehdy mohlo stát. Když se Kateina a Tristanova detektivní agentura začne událostmi té osudné noci zabývat, zjistí, že Jean má problematickou minulost, a navíc jim neříká úplnou pravdu. Co se tehdy na Ďáblově cestě uprostřed vřesovišť a bažin stalo? Byl Charlie unesen? Nebo spadlo do řeky, která mizí v Ďáblově rokli?
Když Kate a Tristan zjistí, že sociální pracovnice, která se tehdy o Jean a její dceru Becky zajímala, byla nalezena brutálně zavražděná krátce poté, co Charlie zmizel, budou muset přehodnotit vše, co si do té doby o případu mysleli...

"Když nad vřesoviště vyšlo slunce, přijelo policejní auto. Následovala ještě další dvě. Pátrání se rozběhlo naplno, ale Charlieho nenašli."

Před jedenácti lety během táboření zmizí tříletý chlapec Charlie. Tělo nikdy nebylo nalezeno. Byl unesen? Spadl do řeky? Co se tehdy před lety vůbec stalo?

Kate Marshallová a Tristan Harper jsou partnery a stále provozují detektivní kancelář. Kate chodí každé ráno plavat, protože to je pro ni uklidňující, ale jednoho dne ji strhne vlna a Kate skončí v nemocnici a potkává tam Jean, babičku malého Charlieho. I když se tělo nikdy nenašlo a Jean Charlieho nechala prohlásit za mrtvého, tak poprosí Kate, zda by se případu ujala a zjistila co se tehdy stalo.

"Poprvé si všimla, že něco není v pořádku, když se vynořila nad hladinu a cítila, jak ji proud táhne za pas jako neviditelné, ale pevné prsty.
A pak se to všechno seběhlo hrozně rychle. Ohlédla se na břeh na obrovskou třpytící se tůni mořské vody, uviděla hluboký kanál plný bílé vody, která se z tůně valila zpátky do moře, a ucítila prudký náraz do nohou. Neviditelná síla ji táhla pod hladinu a celé tělo rotovalo v podivném tanci. Příliš pozdě si uvědomila, že vplula do smrtícího zpětného proudu."

Tentokrát jsou karty rozdány trochu jinak a Kate je v tomto díle trochu oslabena a musí daleko více spoléhat na Tristana. Při vyšetřování nacházejí plno nových důkazů a neví kdo mluví pravdu a kdo lže.

Postavy jsou opět skvěle vykreslené a ušly obrovský kus cesty. Opět neřeší jen detektivní práci, ale řeší i svůj osobní život. Kate s Tristanem se sblížili během osmi let jejich spolupráce. Kate nejprve přednášela kriminologii a poté Tristanovi nabídla partnerství v detektivní agentuře. I přes věkový rozdíl se z nich stali přátelé.

Opět zde máme krátké kapitoly, které jsou z různých pohledů postav. Kniha se čte opravdu skvěle, žádné nezajímavé části. Líbilo se mi, jak byl Tristan vykreslen jako strýček malého Lea. Nejen hlavní hrdinové jsou zajímavý, ale i vedlejší postavy hrají svou roli, například Tristanovo sestra Sarah, bývalý policista Ade a další.

"Tristane, přestaň! Jestli tě ta bažina stáhne, já pro tebe nepůjdu."
Zamířil k ní. Volil cestu přes zvlněnou trávu a za chvíli stál vedle Kate na pevnější půdě. "Měla jsem hroznou představu, že se potápíš do bažiny a já budu muset říct tvé sestře, že jsi nezvěstný. A ona zrovna nepatří mezi moje největší fanoušky."

Knihy Roberta Bryndzy jsou velmi čtivé a poutavé. Nechybí v nich napětí ani akce.  Já osobně autorovým knihám nemám nikdy co vytknout a není tomu jinak ani u této. Takže přejdu rovnou k doporučení. Pokud máte rádi knihy Roberta nebo rádi zabrouzdáte k thrillerům, tak neváhejte a mrkněte i na knihu Ďáblova cesta. A pokud by toto byla vaše první kniha z této série, mrkněte jen tak očkem na knihu Kanibal z Nine Elms, to je totiž první díl a myslím si, že by vám rozhodně neměl uniknout a měli byste začít právě tímto prvním dílem :-)

Hodnocení

Robert Bryndza
je autorem mnoha bestsellerů, kterých se jen v anglickém jazyce prodalo pět milionů výtisků. Proslavil se především svými thrillery.
Jeho debut na poli detektivních thrillerů, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), vyšel v Británii v únoru 2016 a během prvních pěti měsíců se ho prodal jeden milion výtisků. Kniha se stala číslem jedna na britském, americkém i australském Amazonu, do dnešního dne se jí prodalo více než 1,5 milionu výtisků v angličtině a dočkala se překladů do dalších 29 jazyků.
Po Dívce v ledu, kde Robert představil vyšetřovatelku Eriku Fosterovou, pokračoval v této sérii knihami Noční lov (The Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Smrtící tajnosti (Deadly Secrets), jež se také staly světovými bestsellery.
Poté se Robert zaměřil na novou sérii thrillerů s hlavní hrdinkou Kate Marshallovou, bývalou policistkou, která se stala soukromou vyšetřovatelkou. Hned první kniha ze série s názvem Kanibal z Nine Elms (Nine Elms) se stala nejprodávanější knihou na americkém Amazonu, umístila se v první pětici bestsellerů na britském Amazonu a postupně vyšla v dalších 15 zemích. I další případy Kate Marshallové a jejího asistenta Tristana Harpera s názvem Mlha nad Shadow Sands (Shadow Sands) a Propast smrti (Darkness Falls), které vyšly v roce 2020 a 2021, se staly světovými bestsellery.
Po třech případech Kate a Tristana se Robert na podzim roku 2022 rozhodl vrátit zpět k oblíbené Erice Fosterové a jejímu týmu a připravil jim střetnutí se záludným vrahem v knize Osudné svědectví (Fatal Witness).
Nyní opět představuje detektivní agenturu Kate Marshallové a její čtvrtý případ. Více o autorovi i o jeho knihách se můžete dozvědět na jeho webových stránkách www.robertbryndza.com

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Ďáblova cesta můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)