čtvrtek 21. září 2023

Když přišlo zlo - Ivar Leon Menger

 

Zdroj obrázku

Autor: Ivar Leon Menger
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 272

Anotace: Hluboko v severních lesích, v malé chatě na jezerním ostrově, s pevninou sotva viditelnou v dálce, žije šestnáctiletá Juno a celý život takřka kompletní izolaci od okolního světa. Společnost jí dělají jen rodiče a malý bratr Boy. Žijí v zaběhnutém rytmu - rybaření, vaření a hraní deskových her. A přesto žijí v permanentním strachu. Neboť na druhé straně jezera číhá nebezpečí - neznámí lidé, kteří se je snaží vypátrat a pomstít se celé rodině za to, co otec kdysi udělal. Ale máma s tátou jsou opatrní - sestavili pro všechny jasná pravidla, která se striktně dodržují, a vybudovali dokonce tajný úkryt, kde je rodina v bezpečí. Dokud se na den strýčka Oleho všechno nezmění a zlo se neobjeví tak blízko, že už se mu nedá uniknout. Z pohádky se stává noční můra...

"Mír a svoboda jsou vzácné, Juno. Naše rodina už tak žije ve velkém strachu."
"Ale když mě to tak baví," zalžu a schovám ruce do předních kapes svojí zástěry. Už se mi začíná třást pravý ukazováček, kroutí se jako žížala v ptačím zobáku. To mi dělá už od dětství. Vždycky když nemluvím pravdu. A já to vůbec nemůžu ovládat."

Žijí v naprosté izolaci, hluboko v lesích malého ostrova. Matka, otec a dvě děti. Pevnina je v dálce sotva viditelná.

Šestnáctiletá Juno a její dvanáctiletý bratr Boy tráví neděle rybařením, pečením koláčů a hraním deskových her. A žijí v neustálém strachu. Strachu z druhé strany břehu, kde číhá zlo a chce se pomstít za to, co kdysi otec provedl. Pokud cizinci zjistí, kde se skrývají přijdou si pro celou rodinu. 
Juno a Boy musí dodržovat přísná pravidla, protože na tom závisí život celé rodiny. Jediným dalším návštěvníkem ostrova je strýc Ole, který se nesmí dozvědět, že děti existují.

"Jmenuju se Juno. Je mi šestnáct a na ostrově se skrývám už sto padesát šest měsíců. Nikdo neví, že už třináct let žijeme ve srubu uprostřed jezera. Kromě strážců, kteří nás sem přivedli, když jsem byla ještě malá holka."

Juno působí jako naivní puberťačka, má ale velmi zvídavou mysl a začne klást otázky, které se týkají druhé strany ostrova, a to se rodičům moc nelíbí. A my právě prostřednictvím Juno kousek po kousku zjišťujeme, že něco není v pořádku. Co otec provedl, že se musí všichni skrývat? Junin a Boyův život se začíná vymykat kontrole, a to co rodiče roky budovali se začíná rozpadat jako domeček z karet.

"Sedím na bobku opřená o kamennou zeď a rytmicky se pohupuju. Cítím krev proudící mým tělem jako láva. Zabijí nás, říkám si znovu a znovu, žádná jiná myšlenka teď v mojí hlavě není."

Kniha je debutovým románem autora a čte se snadno a rychle. Prostředí je popsáno úplně skvěle, ale i postavy jsou dobře vykreslené, cítíme ten tísnivý pocit hlavní hrdinky. Jako čtenář velmi rychle pochopíte, že děti touží po druhé straně ostrova a uvnitř cítí, že vše není takové, jak jim rodiče říkají. Neznají nic jiného než život na ostrově, neznají žádné své vrstevníky. Znají pouze své rodiče a pravidla.

Kniha Když přišlo zlo je skvělým napínavým románem. A i když mi akce na konci přišla trochu moc, bylo to velmi zajímavé. A určitě bych si přečetla další autorovi knihy, protože čtivě Ivar Leon Menger psát rozhodně umí :-)

Hodnocení

Ivar Leon Menger
se narodil v roce 1973 v Darmstadtu. Vystudoval grafický design na Univerzitě aplikovaných věd a umění v Hildesheimu. Jako textař a grafik rychle objevil lásku k filmu, který také formuje jeho příběhy. Je autorem a režisérem řady rozhlasových her (Monster 1983 a Ghostbox), jež patří k nejúspěšnějším inscenacím v Německu, spoluautorem filmových scénářů, filmovým režisérem a držitelem více než 30 filmových ocenění včetně ceny za nejlepší krátký film na filmovém festivalu Berlinale.
V roce 2022 vyšel jeho knižní thrillerový debut Když přišlo zlo, který by se měl v brzké době dočkat i filmového zpracování (Glisk / Federation Entertainment).

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Když přišlo zlo můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)