sobota 24. srpna 2024

Anna O - Matthew Blake

 

Zdroj obrázku

Autor: Matthew Blake
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 408

Anotace: Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to odpovědnost?
Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z dobře situované rodiny, dokud ji jednoho dne nenašli zakrvácenou a s nožem v ruce poblíž dvou těl jejích ubodaných přátel. Anna O. ale od té doby spí a další čtyři roky se ji nepovedlo probudit.
Doktor Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho novátorská metoda na přerušení "syndromu rezignace", jak Annin stav popisují odborníci, je poslední nadějí na probuzení Anny a možností spravedlivého soudu. Takové profesní metě se nedá odolat...
Jenže případ Anny O., jmenovkyně pacientky z knihy Sigmunda Freuda, je ostře sledovaný a Ben musí jednat obezřetně. Nejenže čelí nenávistným útokům, ale sám má profesní tajemství a komplikovaný osobní život. Navíc v průběhu léčby znejistí: opravdu Anna vraždila, nebo je za tím něco jiného? Jen ona zná pravdu o tom, co se té noci skutečně stalo. A jen Benedict ví, jak se k ní dostat. Ani pro jednoho z nich to dost možná nebude výhra.

"Abbey poskytuje jako prospěšnou vedlejší činnost poradenství v kriminálních případech po celém světě a má uzavřené lukrativní smlouvy s londýnskou policií a dalšími orgány činnými v trestním řízení. Zastřešuje to profesorka Bloomová, kterou kdysi v Timesech označili za "nejlepšího britského spánkového guru". Článek dodnes visí zarámovaný na zdi její kanceláře."

Čtyři roky hlubokého spánku, lékaři tomu říkají syndrom rezignace. A to vše už od doby, co byla obviněna z dvojnásobné vraždy svých přátel. Opravdu je Anna zabila ve stavu náměsíčnosti? Nebo je vše jinak, než na první pohled vypadá? Dokud se Anna neprobere, nemůže proběhnout soudí proces a pravda nikdy nevyjde najevo.

Šípkovou Růženku, jak tisk Annu nazývá, dostane za úkol probudit doktor Benedict Prince, odborník na spánek na klinice Abbey. Podaří se mu to a zjistí, co se té noci před čtyřmi lety stalo? Co Annu k tomuto činu vedlo? Před osudovou nocí pracovala na článku o Sally Turnerové alias Stockwellské zrůdě, která zabila své dvě nevlastní děti. Konečně našla svůj příběh, měl to být novinový příslib senzace, tak proč by to všechno dělala?

"Třicátého srpna roku 2019 ve tři hodiny a deset minut ráno byla Anna Ogilvyová, pětadvacetiletá dcera vysoce postavené stínové ministryně vlády a zakládající redaktorka časopisu Elementary, nalezena spící ve své chatce na Statku v Oxfordshiru a vedle sebe měla dvaceticentimetrový kuchyňský nůž. V sousední chatce ležela těla jejích nejlepších přátel: šestadvacetiletého Douglase Butea a pětadvacetileté Indiry Sharmové."

Kapitoly jsou krátké a vyprávění je z více úhlů pohledu, většinou z pohledu doktora Bena, a Annina zápisníku z roku 2019. Občas zde máme pohled např. Anniny matky Emily, nebo Benovi bývalé ženy Clary a pak ženy jménem Lola. Postavy byly vykresleny opravdu dobře, což u psychologického thrilleru oceňuji.

Kniha Anna O je autorovým knižním debutem a skrývá napětí, tajemství a hledání pravdy. Musím říct, že všechny mé teorie o tom, co se stalo byly úplně mimo a takovýto konec jsem opravdu nečekala. Pokud máte rádi psychologické thrillery, tak se po knize určitě podívejte, protože tohle byl opravdu zajímavý příběh s nečekaným koncem a za přečtení rozhodně stojí.

Nechci zacházet do podrobností, protože by se mohlo stát, že vyzradím něco, co bych neměla. A to by byla škoda :-) Jinak co mě na první zaujalo, tak to byla obálka knihy... Ta opravdu nemá chybu :-)

Hodnocení

Matthew Blake
britský spisovatel, získal prestižní vzdělání na univerzitách v Durhamu a Oxfordu a poté pracoval jako "speechwriter" čili autor proslovů a textů v tiskovém oddělení Westminsterského paláce.
Když si jednoho dne přečetl, že průměrný člověk stráví přibližně třicet tři let svého života spánkem, dostal nápad na příběh. Intenzivně zkoumal téma zločinů spáchaných během spánku a tajemný "syndrom rezignace" a došel ke kontroverzní otázce: spáchá-li někdo zločin jako náměsíčný, je vinen, nebo není? A tak se zrodil jeho knižní debut Anna O. (2024)

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Anna O. můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)