sobota 14. září 2024

Jen pět přežije - Holly Jacksonová

 

Zdroj obrázku

Autor: Holly Jacksonová
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 392

Anotace: Red Kennyová vyrazila o jarňácích s partou kamarádů na road trip. Jen ona, její nejlepší kámoška se svým starším bratrem, jeho dokonalá holka, kamarád ze školy a kluk, se kterým by Red nejradši víc než jen kamarádila.
Jenže se jim v noci uprostřed ničeho porouchá obytňák a oni záhy zjistí, že v pustině nejsou sami. Někde tam ve tmě se totiž ukrývá odstřelovač. Nejde ale o žádného náhodného pomatence, tenhle chlap jde najisto - a jeho cílem je jeden z nich.
Do úsvitu zbývá 8 hodin. Do té doby musí šestice uprchnout, nebo odhalit, kdo z nich skrývá děsivé tajemství, pro které je muž venku ochoten je všechny do jednoho postřílet.

"Red bych navigaci radši nesvěřovala," promluvila Maddy.
"Hele!"
"No tak uznej, že nikdy nechodíš včas, ne?"
Red se zaklonila, aby na kamarádku na kraji lavice viděla. Měla hlavu opřenou o hřbety rukou. "Ráda bych ti oznámila," řekla Red, "že dneska ráno dorazili všichni později než já. Přišla jsem skoro o deset minut dřív než ostatní."
Maddy se zatvářila rozpačitě a skousla si ret.
"Co?"
"Nic."
Red věděla, že to není pravda.
"Maddy, o co jde?"
"Já, no, řekla jsem ti, že máme sraz u nás doma v devět. Ale ostatním jsem řekla v deset."

Skupina šesti mladých lidí vyráží v karavanu na jarní prázdniny. Kvůli špatným odbočkám uvíznou v lese, uprostřed ničeho a bez mobilního signálu. Původně si všichni mysleli, že jde o pouhou nehodu, ale pak jim někdo prostřílí všechny pneumatiky a palivovou nádrž. A nyní jsou cílem odstřelovače a ten má pouze jeden cíl, jednu osobu.
Snajpr tvrdí, že jeden z nich má tajemství, které je může všechny zachránit. Kdo je ta osoba a kdo onen snajpr? Dokážou z toho vyváznout živí? Nebo jich opravdu přežije jen pět?

"Tohle je ta odbočka doleva?" zeptala se Reyna a zpomalila. "Olivere?"
"Promiň, ehm..." Zíral na telefon v ruce. "Navigace se nějak pomátla. Asi jsem ztratil signál. Netuším, kde přesně jsme."
"Potřebuju nějakou odpověď," prohlásila netrpělivě Reyna a pomalu zastavila těsně před křižovatkou s rukou váhavě připravenou nad blinkrem."

Šest přátel. Sourozenci Oliver a Madeline Lavoyovi, Oliverova přítelkyně Reyna Serranová a potom Arthur Moore, Simon Yoo a Red Kennyová. Ti všichni se ocitli na místě, kde nic není. Jen oni a odstřelovač, který po nich chce tajemství, které někdo z nich skrývá.

Kniha je vyprávěna z pohledu Red, dívky, která nebyla dokonalá a dělala chyby a jejíž matka byla zabita při výkonu služby. Její nejlepší kamarádka Maddy jí je velkou oporou, a právě proto, že Red nemá peníze na letenku, vymyslí cestu karavanem. Oliver byl taková alfa skupiny a moje sympatie si moc nezískal. Reyna působila trochu chladně, ale zároveň chtěla to nejlepší pro každého v karavanu. Simon působil jako komediant a Arthura budete buď milovat nebo nenávidět, byl takovým morálním kompasem. Musím říct, že postavy nemůžou být rozdílnější.

Kniha Jen pět přežije má necelých čtyři sta stran a odehrává se v pouhých osmi hodinách a ještě k tomu na stejném místě. Nevěřila jsem tomu, ale bylo to skvělé. Vyjdou najevo temná tajemství a prověří se přátelství. Napětí zde rozhodně nechybí.

"Jeden z vás něco ví. Tajemství. A ten někdo ví, o kom mluvím i co to je."

I když jsem později začala tušit, kam to všechno směřuje, tak jsem byla určitě překvapená závěrem. Autorka nám nechala trochu prostor naší fantazii. Toto nebyla první kniha od autorky, kterou jsem četla a musím říct, že Holly Jacksonová je sázka na jistotu a opět nezklamala :-) Takže pokud máte rádi napětí, tak neváhejte a je jedno kolik vám je :-)

Hodnocení

Holly Jacksonová
je autorkou bestsellerové série Návod na vraždu pro hodné holky, mezinárodní senzace s miliony prodaných knih po celém světě a chystanou seriálovou adaptací od BBC, která se umístila na prvním místě v žebříčku bestsellerů New York Times.
Vystudovala na Nottinghamské univerzitě literární lingvistiku a kreativní psaní s magisterským titulem z angličtiny. Baví ji hraní videoher a sledování dokumentů o skutečných zločinech, díky nimž si může představovat, že je z ní detektiv. Žije v Londýně.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Jen pět přežije můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)