pátek 20. září 2024

Střípky z moře - Jenny Haleová

 

Zdroj obrázku

Autor: Jenny Haleová
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 272

Anotace: Svatební koordinátorka Lauren se jednoho dne rozhodne prodat firmu, opustit New York a strávit léto mezi písečnými dunami na pobřeží oceánu. Před starostmi uteče do městečka v Severní Karolíně, kde pomůže postarší majitelce Mary vést malý penzion a zachránit ho před krachem.

Jediné, po čem touží, je zabořit prsty do písku a nechat pobřežní vánek, aby jí zklidnil bolavé srdce. Nečeká však, že díky novým přátelům a místnímu rybáři Brodymu její život nabere zcela nový směr.

"Můžu vám prozradit malé tajemství?"
Lauren otočila hlavu, aby jí teplý vítr nefoukal vlasy do obličeje. "Samozřejmě."
"Malé poklady života jsou viditelné jen pro ty, kteří jsou dostatečně otevření tomu, aby je viděli."

Lauren, úspěšná svatební koordinátorka z New Yorku, se rozhodne po tragické ztrátě svého snoubence úplně změnit život. Prodá svou část agentury a odjíždí na jih, do malého přímořského městečka v Severní Karolíně. Tam se snaží zapomenout na minulost a najít klid v práci na starém penzionu.
V klidném prostředí penzionu a s pomocí ostatních místních obyvatel se Lauren snaží najít nový smysl života. Navazuje nová přátelství a zároveň pomáhá Mary, majitelce penzionu, s rekonstrukcí.

"Nejdřív tu lahev musí někdo nechat na pláži, pak ji vlny rozbijí a jednotlivé střepy se ztratí v oceánu. A potom si oceán s každým kouskem pohraje - pohltí ho, pohladí a pečlivě vyhladí. Trvá to roky, někdy i stovky let, než se sklo vyleptá do hladkého oblázku, který najdete na pláži."

Autorka skvěle popisuje Laureniny pocity, jako jsou smutek, zlost, ale i naději po novém začátku. Vedle ní sledujeme Mary, která se snaží Lauren pomoci její moudrostí, a Brodyho, který představuje klidnou sílu, dokáže naslouchat a poskytnout potřebnou podporu. Vzájemné vztahy mezi postavami jsou vykresleny citlivě a věrohodně.

Autorka mistrně střídá přítomnost s minulostí, a my sledujeme milostný příběh Penelope a Phillipa z roku 1957 a postupně odhalujeme tajemství. Tato časová rovina dodává příběhu hloubku a napětí, ale zároveň zachovává jeho klidnou atmosféru.

Kniha Střípky z moře je příběh o hojení ran, hledání sebe sama a o síle přátelství. Je to také příběh o tom, jak se vám život může změnit během jednoho jediného okamžiku.

"No tak, holka, sluneční paprsky jsou silnější než bouře. A víš, proč si to myslím? Protože kdyby tomu tak nebylo, už bychom se všichni utopili."

Knihu bych doporučila každému, kdo má rád například příběhy Jojo Moyes nebo Nicholase Sparkse. Pokud hledáte dojemný příběh, nebo chcete jen uniknout do klidného prostředí malého přímořského městečka, tak si přečtěte příběh Jenny Haleové, tento román je příběhem o síle lidského ducha a o tom, jak se vyrovnat s těžkými životními zkouškami.

Hodnocení

Jenny Haleová
je autorkou románů pro ženy, které se pravidelně umisťují v žebříčcích USA Today a Amazonu. Její tvorba se objevila v The Oprah Magazine, kde byla zařazena mezi top 19 knih, které si rozhodně musíte v létě přečíst.
Čtenářky jejích románů oceňují pohodovou atmosféru, rodinné prostředí a romantické dějové linky, které hřejí u srdce.
Pokud zrovna nepíše, podniká výlety se svou rodinou, se kterou žije v Nashvillu. Má manžela, dva syny a labradoodla, kterého by nejradši fotila od rána do večera.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Střípky z moře můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)