středa 25. září 2024

Bílá vlčice - Vanessa Walderová

 

Zdroj obrázku

Autor: Vanessa Walderová
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 200

Anotace: Les je překrásný a plný tajemství. Zvířata však musejí čelit i mnohým nebezpečím. Vydejte se na dobrodružnou cestu pod korunami stromů!
V údolí řeky právě zuří prudká bouře, když se v noře narodí pět vlčat. Jako poslední přijde na svět maličká vlčí samice a dostane jméno Pětka. A právě ona si umíní, že se stane tou největší lovkyní že všech vlků. Smečka je její rodinou, chrání ji a učí odvaze i moudrosti. Jenže jednoho dne přijde pohroma, která vlčici připraví o domov. Pětka musí opustit své rodné údolí a vydat se sama do světa plného nebezpečí a dobrodružství. Jediný, kdo jí dál věrně stojí po boku, je její přítel havran Raak. Protože sám je i ten největší a nejchytřejší vlk ztracený.

"Tvá sestřička je malá," odpověděla Kuráž, "ale o to víc má prostoru, aby vyrostla. A do té doby na ni budeme dávat pozor. I ten největší vlk je ztracený, když je sám. Všichni jsme členové smečky, jedině smečka může být silná."

Kniha začíná v okamžiku, kdy se Pětka narodí jako poslední z vrhu vlčat. Je malá a zvědavá, ale také velmi ambiciózní. Touží stát se nejlepší lovkyní ve smečce a prokázat svou odvahu. Smečka se stává její rodinou, která ji chrání a učí dovednostem potřebným pro přežití v divočině.
Avšak idyla je narušena když smečku postihne neštěstí. Pětka a její nejvěrnější přítel, havran Raak, jsou nuceni opustit svůj domov a vydat se na nebezpečnou cestu.

"Dokonce vyhrabala několik dalších nor v blízkosti té hlavní pro případ, že by se v ten velký den z nějakého důvodu k borovici nestihla dostat. Vlčí matka musela být připravena neustále a na cokoliv. Na záplavy, na lesní požáry, na nepřátelské smečky..."

Na své cestě se setkávají s mnoha překážkami, musí se naučit přežít v drsné přírodě, najít si potravu a vyhnout se nepřátelům. Pětka postupně roste a získává zkušenosti, které ji pomáhají stát se silnější a odvážnější.

Pětka a Raak nám v knize ukazují, jak je důležité být věrný svým přátelům a nikdy se nevzdávat svých snů. Autorka vykreslila zvířecí postavy velmi věrohodně, takže čtenář může snadno pochopit jejich chování a motivaci.

"Havrani a vlci patří k sobě," vysvětlila jim Kuráž. "Jedni bez druhých by byli chudší. My vlci musíme šplhat na vysoké hory, když se chceme rozhlédnout po dolinách. Ale ani tak nevidíme tolik jako naši přátelé havrani, naše oči na to prostě nestačí. Havrani jsou naše oči ve vzduchu. Na lov proto vyrážíme vždycky společně."

Moc se mi líbil závěr knihy, kde autorka píše co by nás mohlo zajímat. Například. Je příběh Pětky skutečný? Opravdu existují alfa a omega vlci? Útočí vlk na člověka? A další otázky, které jsou opravdu zajímavé :-)

Bílá vlčice je krásně napsaný příběh, který osloví všechny milovníky zvířat a přírody. Je to příběh o přátelství, odvaze a hledání vlastního místa ve světě. Knihu s klidným svědomím doporučím. Je to příběh, který vás nejen pobaví, ale také vás přiměje k zamyšlení se nad naším vztahem k přírodě.

Kniha je vhodná pro čtenáře od devíti let, ale pokud máte rádi zvířata a divočinu, tak je tato kniha vhodná i pro vás. Bílá vlčice vás nenechá chladnými :-)

Hodnocení:

Vanessa Walder
je rakouská spisovatelka a scénáristka. Narodila se v Heidelbergu, vyrostla ve Vídni, kde také roku 1996 odmaturovala. Potom vystudovala práva a pracovala ve velké advokátní kanceláři. Už během studia přispívala jako novinářka na volné noze do různých novin a časopisů. V roce 2001 jí vyšel první román. Dodnes napsala Vanessa Walderová přes 100 knih pro děti a mládež, které byly přeloženy do 33 jazyků. Od roku 2009 žije v Berlíně ve starém domě u jezera, které obklopuje les Grunewald se svými liškami, divočáky - a vlky.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Bílá vlčice můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)