středa 18. září 2024

Povídky a jedna báseň - Zdeněk Svěrák

 

Zdroj obrázku

Autor: Zdeněk Svěrák
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 104

Anotace: Moje třetí knížka povídek vás má svým názvem oklamat, že se jedná o skvělé čtení. Proto jsem jejího grafika ponoukl, aby spojka "a" byla na obálce nenápadná.
Pravda je, že obsahuje povídky různého ladění. Nejveselejší je asi Ruina (1963), nejsmutnější je možná Generál (2020). Některé jsou ze života, jiné jsou vymyšlené, ale tak věrohodně, že to nemůžete odhalit.
Byl bych rád, kdybyste ve všech našli dávku humoru. Je tam různě poschovávaný, ale doufám, že tam je, protože jinak by mě psaní ani nebavilo.

sobota 14. září 2024

Jen pět přežije - Holly Jacksonová

 

Zdroj obrázku

Autor: Holly Jacksonová
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 392

Anotace: Red Kennyová vyrazila o jarňácích s partou kamarádů na road trip. Jen ona, její nejlepší kámoška se svým starším bratrem, jeho dokonalá holka, kamarád ze školy a kluk, se kterým by Red nejradši víc než jen kamarádila.
Jenže se jim v noci uprostřed ničeho porouchá obytňák a oni záhy zjistí, že v pustině nejsou sami. Někde tam ve tmě se totiž ukrývá odstřelovač. Nejde ale o žádného náhodného pomatence, tenhle chlap jde najisto - a jeho cílem je jeden z nich.
Do úsvitu zbývá 8 hodin. Do té doby musí šestice uprchnout, nebo odhalit, kdo z nich skrývá děsivé tajemství, pro které je muž venku ochoten je všechny do jednoho postřílet.