neděle 20. října 2024

Přestaň mi lhát - Andrea Contos

 

Zdroj obrázku


Autor: Andrea Contos
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 360

Anotace: Strhující thriller o záhadném zmizení a dvou sestrách, Noře a Sophii, které jsou ve všem naprosto odlišné. Nora je o rok starší než Sophie, chytrá, vzdělaná, obětavá a pracovitá, a také dost introvertní. Sophie je velmi společenská a oblíbená, a má přítele - známého fotbalistu Garretta. Ten byl naposledy viděn, jak odchází z večírku s Norou, což je velmi zvláštní, protože se navzájem neměli rádi. a Nora se tak stává hlavní podezřelou z jeho zmizení.

"Toto je mé doznání.
Aspoň takové, jakého jsem schopna. Jsou chvíle, a nabalují se na ně další, které už jsem zapomněla. Časová okna, která už nedovedu vyplnit vzpomínkami. Místo nich mi zůstala bílá místa a já si namlouvám, že nejsou důležitá - že jsou to jen malé dílky, kterých k sestavení celku není zapotřebí."

Andrea Contos nás v románu Přestaň mi lhát zavádí do světa dvou sester, Nory a Sophie, jejichž životy se po záhadném zmizení Garretta, Sophiina přítele, dramaticky změní.

Nora, starší a zodpovědná sestra, je typická studentka, kterou nezajímá nic jiného, než jak uspět ve škole a vybudovat si slibnou budoucnost. Obecně je jí jedno, co si o ní kdo myslí.
Sophie, mladší a impulzivnější, žije naplno svůj teenagerský život, plný přátel a zábavy. Miluje tanec, který je pro ni vším. 
Sestry, ačkoli žijí pod jednou střechou, nic nesdílejí, dokud nezmizí Sophiin přítel Garett a ona lže policii. Poslední člověk, který viděl Garetta živého je její sestra Nora.

"Ale pak je tu ještě něco, co se už plno lidí pokoušelo nějak určit a definovat, tohle něco, co k Noře lidi táhne, co je nutí přemýšlet o tom, jak silné musejí být ty spodní proudy pod její klidnou fasádou.
Já věděla odjakživa, co to je. Nořinou superschopností je, že je nad věcí. Že je jí všechno absolutně u prdele."

Kniha sleduje obě dívky ve dvou různých časových liniích. Kapitoly Nory jsou z doby, než Garett zmizel a jsou jejím doznáním. Co se vlastně mezi nimi stalo? Kapitoly Sophie jsou ze současnosti, kdy se Sophie snaží zjistit, proč Garett odešel a co bylo mezi ním a její sestrou. Provedla Nora něco?

Autorka postupně odhaluje další a další tajemství, která se kolem zmizení Garetta točí. Zároveň se věnuje vykreslení obou sester a jejich snaze vyrovnat se s minulostí a současností. Byl zde skvěle vykreslen jejich vztah. Styl psaní je čtivý a svižný. Postavy místy působily tak nějak mdle. Ani jedna ze sester si u mě velké sympatie nezískala, jejich jednání bylo spíše motivováno potřebami děje než jejich pocity. A závěr knihy byl na můj vkus zase moc uspěchaný a některé otázky zůstaly nezodpovězené.

"Šlo o tu nespravedlnost. O tu bezcitnost. O naprostou absenci slušnosti a ničení životů druhých bez nejmenší špetky svědomí.
A nikdo z nich za to nezaplatil. Nikdo z nich ani nezpochybňoval svou nevinnost. Kdybych tohle ignorovala, kdybych po celý zbytek života popírala, co vím, stala bych se spoluviníkem."

I přes některé nedostatky je kniha Přestaň mi lhát čtivým,  místy předvídatelným thrillerem, který potěší milovníky tohoto žánru, ale nenadchne náročnější čtenáře. Je to příjemná oddechová četba, která se čte rychle, ale doporučila bych jí spíše mladším čtenářům.

Hodnocení

Andrea Contos
je cenami ověnčená autorka mystery a thrillerů. Kromě této knihy napsala ještě Out of the Fire a Throwaway Girls. Získala cenu International Thriller Writers Award za nejlepší román v kategorii young adult a její debut byl zařazen mezi nejlepší knihy roku 2020 prestižního magazínu Kirkus. Andrea se narodila v Detroitu a v současnosti žije na jeho periferii. Sledujte ji na @Andrea_Contos na Twitteru a na @andreaacontos na Instagramu nebo navštivte www.andreacontos.com.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Přestaň mi lhát můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)