neděle 22. července 2018

Děti, které přežily Mengeleho - Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri

Zdroj obrázku

Autor: Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 223

Anotace: Evě Mozesové bylo pouhých deset let, když byla i se svou rodinou poslána do Osvětimi.
Zatímco její rodiče a dvě starší sestry odvedli nacisté rovnou do plynových komor, Evu a její dvojče Miriam si vybral jakožto pokusné objekty muž, který byl znám jako Anděl smrti - doktor Josef Mengele. Dívky byly podrobovány sadistickým medicínským experimentům a každý den musely bojovat o svůj život. V tomto neuvěřitelném příběhu, který sepsala samotná oběť děsivých událostí, jsou čtenáři svědky dětské odolnosti proti mimořádnému zlu. Příběh je na jedné straně otřesným příkladem lidské krutosti, zároveň však také dokladem neskutečné odvahy a vůle malé dívky, která ví, že musí přežít, aby zachránila svou sestru.


"Pláč, pláč, pláč. Pláč dětí odtrhávaných od rodičů. Pláč rodičů odtrhávaných od nemluvňat. Pláč dezorientovaných a vyděšených lidí. Pláč lidí, kteří pochopili, že se s jistotou naplnila jejich nejhorší noční můra. Všechen ten pláč se šířil spolu s nepředstavitelnou bolestí z lidské ztráty, nejhlubší tísně a utrpení."


Děti, které přežily Mengeleho je pravdivým příběhem založeným na vzpomínkách jedné jediné osoby, Evy Mozesové Korové. Evy, která přežila všechny hrůzy koncentračního tábora a pokusy, kterých se na ní, její sestře a na ostatních dvojčatech dopustil nacistický doktor Josef Mengele, který byl také znám jako Anděl smrti.


Evu, ale samozřejmě i Miriam si zamilujete už od samého začátku. Ve věku deseti let si prožít takové hrůzy? To by přežil v tomto věku opravdu málokdo. Evina silná osobnost a touha přežít, zachránila život nejen jí, ale i jejímu dvojčeti Miriam.

"Zwillinge! Zwillinge!" Dvojčata! Dvojčata! Ve vteřině se před námi zastavil esesák, který rázoval kolem. Upřel na nás s Miriam pohled a bedlivě si prohlížel naše ladící oblečení.
"To jsou dvojčata?" zeptal se mámy.
Zaváhala. "Je to dobře?"
"Ano," odpověděl strážce.
"Jsou to dvojčata," odpověděla máma.
Beze slova mě s Miriam popadl a od mámy nás odtrhl."

Eva přináší svůj osobní příběh způsobem, který osloví jak mladší, tak i starší čtenáře. Autorka zde popisuje život, před, během a po Osvětimi. Vypráví o šikaně ze strany učitelů, spolužáků, ale i kamarádů, o životě v koncentračním táboře, kde se ocitli tváří v tvář doktoru Josefu Mengelemu, který se dopouštěl pokusů na dvojčatech. Ale také o osvobození a životě po něm. Ani poté to nebylo lehké.

"Život v komunistickém Rumunsku byl stále složitější. Režim kontroloval úplně všechno včetně školství. První den na střední škole jsme si s Miriam oblékly naše khaki šaty. Pamatovaly jsme si, jak jsme šly poprvé do školy v Porcu ve vínových šatičkách. Teď se nám kvůli našim šatům všichni ve škole smáli."

Kniha je opravdu skvěle zpracována. Ač je to silné téma, kniha se čte velmi dobře. Odkládala se mi velmi těžko. Útlá knížka, která skrývá větší písmo i odsazení a v neposlední řadě také fotografie a poznámky spoluautorky a překladatelky. Což velmi oceňuji. Eva vše popisuje očima desetileté holčičky, kdy nebojovala pouze o svůj život, ale i o život své sestry Miriam. Je to žena, kterou velmi obdivuji. I přesto, co všechno prožila, zůstala silná a dokázala odpustit. Dokonce i Mengelemu.

Ukázka z knihy

Knihu Děti, které přežily Mengeleho doporučím každému, koho téma Osvětim zajímá. A nejen pokud vás toto téma zajímá, já ji doporučím každému, protože tohle už se nikdy nesmí opakovat. Toto je příběh, který mě opět chytl za srdce a zůstane tam velmi dlouho. 

Hodnocení:

Eva Mozes Kor
žije v Terre haute v Indianě ve Spojených státech. V roce 1985 založila organizaci, jež pomáhá lidem, kteří přežili pokusy Anděla smrti, a apeluje na vládu, aby nadále pátrala po podrobnostech života doktora Josefa Mengeleho.
V roce 1995 založila v místě svého bydliště malé muzeum holokaustu, které se rozrostlo ve vzdělávací centrum (www.candleholocaustmuseum.org), v němž Eva organizuje nejrůznější výstavy a přednášky pro děti školního věku.
Je celosvětově uznávanou mluvčí na téma holokaustu, lékařské etiky, odpuštění a míru. Mnohokrát vystupovala v médiích, jak například v dokumentu Forgiving Dr. Mengele (Odpuštění pro doktora Mengeleho). V Terre Haute také provozuje realitní kancelář.

Lisa Rojany Buccieri
je autorkou více než stovky dětských knih, z nichž se mnohé staly bestsellery či získaly nějaké ocenění. Již dvacet let působí jako redaktorka a editorka v nakladatelství. Žije se svou rodinou v Los Angeles. Lze ji kontaktovat na webových stránkách: www.EditorialServicesofLA.com

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Grada, kde si také knihu Děti, které přežily Mengeleho můžete koupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)