pondělí 30. července 2018

Mezi námi draky - Hynek Klimek

Zdroj obrázku

Autor: Klimek Hynek
Ilustroval: Zdeňka Študlarová
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 64

Anotace: Pohádkový ještěr Hypolit se probral z dlouhého spánku a vzpomíná na své kolegy a kolegyně saně. Na ty jednohlavé jako je on, i na ty troj-, sedmi- a vícehlavé, o kterých existuje řada podsvětí a pohádek. Připomene nám dobu, kdy draci pojídali princezny a bojovali s drakobijci. Vedle statečných rytířů, kteří se odvážili drakům postavit, zná i docela nevšední dračí přemožitele, a nechybí mezi nimi ani ženy. Jeho příběhy pocházejí z nejrůznějších míst České republiky a zmiňují i draky cizokrajné.


Jako dítě jsem moc dětských knih nepřečetla, tak si to nyní vynahrazuji :-) A protože moje sedmiletá dcera má knížky také moc ráda, tak mi sem tam nějakou i půjčí. Tak teď pro ni mám knížku na oplátku zase já :-)

"Někteří badatelé soudí, že stejně jako ještěrky se i draci vyvinuli z pravěkých ještěrů. Ve vyprávěních, předávaných z generace na generaci, získali tito tvorové dračí podobu. Draci tak, jak jsou dnes většinou na území Evropy zpodobováni, pravěké ještěry v mnohém připomínají."

Hned v úvodu se nám představí vypravěč celé knihy. Ještěr Hypolit. Kdo jiný by byl lepším vypravěčem? O dracích toho ví spoustu a dle jeho slov mají ještěrky, spolu s krokodýly k drakům nejblíže.

Kniha Mezi námi draky v sobě skrývá devatenáct velmi krátkých příběhů nebo pověstí o dracích, kteří pocházejí z různých částí České republiky. Většina draků, která se v pověstech vyskytuje je krutá a lidožravá. Ale najdou se i ti hodní.

ukázka z knihy

V každém příběhu nám ještěr Hypolit vypráví o jiném drakovi. Například na Náchodsku o tříhlavém drakovi, kterého přechytračila princezna. Drak z Klatov měl spadeno na stáda krav a ovcí pasoucích se v okolí. A jak jsem již zmiňovala, žili u nás i hodní draci. Jedním z nich je saň, kterou přivedl na hrad Házmburk v Českém středohoří Věslav z Košťálova. Také zde máme příběh o dračici z Lovoše, o dracích rozčarovaných lidským pokolením, a tak bych mohla pokračovat dál a dál.

"Pojď sem, ty kluku hlavatá! Já ti dám pusu na všechny tlamy, jak se mi ulevilo," dodal pak, a tím draka načisto odrovnal."

Knihu provází krásné ilustrace paní Zdeňky Študlarové. U každého příběhu je nějaký ten obrázek draka, hrdiny či hrdinky. Obrázky, které jsou opravdu velmi povedené jistě ocení nejeden malý čtenář.

ukázka z knihy

Kniha je určena čtenářům od sedmi let. Jsou to milé pohádky, které jistě budou bavit kluky i holky. Protože nejen muži můžou být drakobijci.

Hodnocení:


Hynek Klimek
(*1945) Nepochází z jižních Čech, ale stal se jím v průběhu let. Profese redaktora se kryje s jeho velkou vášní, jíž je psaní. Kromě domovského média publikuje také časopisecky, je autorem knižních titulů Hadí příkop, Andělé, milenci a ti druzí. Spolupracoval na povídkovém souboru sborník Jak zlikvidovat šéfa.

Zdeňka Študlarová
(*1972) Výtvarnice, ilustrátorka dětské literatury, učebnic, komiksů, kalendářů, též ekologická literatura pro děti.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Grada, kde si také knihu Mezi námi draky můžete zakoupit.

Co vy a dětské knihy?
Mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)