neděle 1. července 2018

The Crown - Robert Lacey

Zdroj obrázku

Autor: Robert Lacey
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 384

Anotace: Alžbětu Mountbatten zaskočilo, že její otec zemřel tak náhle. V žádném případě neočekávala, že na trůn nastoupí takhle mladá a bude muset vládnout natolik velké a mocné zemi. Korunovace proběhla v jejích pětadvaceti letech. Tou dobou byla již manželkou a dvojnásobnou matkou. Sledujte pouť ženy, která se naučila, jak panovat.
Zatímco se Británie snažila zotavit po válce, nová panovnice čelila svým vlastním problémům. Matka neuznávala její manželství. Strýc v exilu pochyboval o jejích schopnostech. Manžel nelibě nesl, že musel obětovat svou kariéru a příjmení. Mezitím se její vzpurná sestra zamilovala do nesprávného člověka, a tím ohrozila staletí trvající vazby mezi Církví a Korunou. Přečtěte si příběh o tom, jak Alžběta II. vynaložila veškerou svou snahu, aby zajistila, že se Koruna dostane na vrchol.
Původní seriál Netflixu The Crown zdramatizoval poutavý portrét nejdéle vládnoucí panovnice Británie. Kniha The Crown: Podrobná historie, napsaná královniným životopiscem Robertem Laceym, poskytuje odborný a důkladný popis událostí, které jste mohli shlédnout v seriálu. Vyobrazuje intimní portrét života uvnitř Buckinghamského paláce a rezidence v Downing Street č. 10. Seznámí nás s Alžbětou II., jak ji neznáme.


"Milý čtenáři, sledujete historické drama, nikoliv historický dokumentární film. The Crown je dílem tvůrčí fikce, která byla inspirována moudrostí a duchem skutečných událostí. Abychom Philipovi porozuměli, je třeba být svědky toho, jak se zříká svého zahraničního královského postavení v okamžiku, kdy se s ním poprvé potkáváme. Tím lépe si vychutnáme jeho následný vstup do dynastie Windsorů. To, co sledujete na obrazovce, je současně pravdivé i smyšlené v letité tradici historického dramatu."

Přiznám se. Ve škole mě historie nebavila, já jí přímo nesnášela. Vůbec mě to nebralo. A teď? Občas si dopřeju i něco z historie a sáhnu po jiné knize, než je thriller, detektivka, scifi nebo fantasy. Proto, když nakladatelství Omega vyhlásilo recenzní konkurz, tak jsem neváhala. Ačkoli seriál vůbec neznám, kniha mě zaujala na první pohled.

ukázka z knihy

Ti, co znají seriál často přemýšleli, co je skutečnost a co je fikce, a proto si pak na wikipedii hledali informace. A proto historik Robert Lacey přijal výzvu uvést věci na pravou míru. První série seriálu má celkem deset epizod, a právě každé jedné epizodě je věnována jedna kapitola v knize. Autor se zde zaobírá životem Alžběty II v letech 1947 - 1955.

"Králova smrt spustila řadu procedur a postupů s kódovým názvem "Hyde Park Corner". Tím začínala zpráva telegrafovaná do Britského vysokého komisariátu v Nairobi v Keni, kam pět dní předtím princezna Alžběta s manželem, vévodou z Edinburghu, přijela."

Každá kapitola nese stejný název, jako epizody seriálu a zabývá se podrobnostmi o událostech, které se v daném dílu odehráli, včetně vysvětlení toho, co je fikce a co fakta. Je to opravdu příjemné a působivé čtení, a ne pouze kniha o nudné historii. Samozřejmě zde byli části, které mě bavili více a které méně, ale u takovýchto knih se to prostě občas stává.

"Nicnedělání je nejtěžší práce ze všech a vyžaduje veškerou sílu. Být nestranný není přirozené, není to lidské. Lidé po tobě budou pořád chtít, aby ses usmívala, souhlasila nebo se mračila, a pokud tak učiníš, přikloníš se buď na jednu, nebo na druhou stranu. A to je přesně ta věc, kterou jako panovnice nesmíš udělat. Čím méně toho uděláš, řekneš, odsouhlasíš, čím méně se usmíváš..." "Nebo přemýšlím? Cítím? Dýchám? Existuji?" skočí jí mladá Alžběta zoufale do řeči. "Tím lépe," uzavírá její babička s pevnou a ledovou rozhodností."

Nedílnou součástí knihy jsou jak barevné, tak černobílé fotografie královské rodiny, ale také herců seriálu The Crown. A já musím říci, že jsou opravdu úchvatné. Dodávají knize ten správný šmrnc.

V knize jsem velmi uvítala rodokmen, který máme hned v úvodu. Nejsem úplně znalá v dynastii Windsorů :-)

ukázka z knihy

A co v knize najdete? Podíváme se na Alžbětino dětství, na její vztah a svatbu s Philipem, abdikaci jejího strýce, smrt otce a následnou Alžbětinu korunovaci. Poznáme také královninu mladší sestru Margaret. Velmi krásnou a vzpurnou ženu, která se zamilovala do rozvedeného muže, Petera Townsenda. A také nakoukneme do vztahu, který měl Winston Churchill s královnou Alžbětou II, a spousty dalších důležitých lidí, kteří jsou více i méně důležití pro královskou rodinu.

ukázka z knihy

Musím říci, že obálka je prostě dokonalá, ta mě upoutala na první pohled. A já nemohu jinak než tuto knihu doporučit každému, kdo se zajímá o královskou rodinu a historii, či je fanouškem původního seriálu Netflixu The Crown.

ukázka z knihy

Hodnocení:


Historický poradce pro seriál The Crown již dříve s Peterem Morganem pracoval na jeho oscarovém snímku Královna. Mezi jeho první díla patří do češtiny nepřeložené Majesty, ve své době průkopnický životopis královny Alžběty II., o které píše již více než 40 let. Renomovaný britský historik a spisovatel je ideální volbou, pokud chcete odhalit tajemství a fakta týkající se královniny dlouhé vlády.

Tímto děkuji nakladatelství Omega za zaslání recenzního výtisku. Pokud si knihu chcete koupit, můžete na stránkách nakladatelství Omega nebo v knihkupectví Dobrovský.

Pokud si chcete přečíst něco o životě nejdéle vládnoucí panovnice, neváhejte. Tato kniha je vážně výbornou volbou.
Mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)