pátek 26. října 2018

Chladnokrevně - Robert Bryndza

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Erika Fosterová (5.)
Počet stran: 416

Anotace: Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení... Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven...
Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? Co obě děti spojuje? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech? Zločin si navíc, jak známo, nevybírá dovolenou a Erika se zaplete do paralelního případu.
Robert Bryndza opět splétá a rozplétá mnohovrstevný příběh ve více rovinách a vede nitky ke konci, jenž čtenáře tentokrát možná tolik nešokuje, ale rozhodně vybudí silné emoce. A znovu nechá každého, aby si sám odpověděl na otázky, co znamená láska až za hrob, pro co jsou lidé ochotní riskovat nebo kvůli čemu zrazují své přátele.

"Měla byste ubrat s kouřením," poznamenala Mossová, zvedla k Erice pohled a z obličeje si odhrnula mokré pramínky rudých vlasů. Obličej měla posetý pihami a plné tváře jí při běhu zčervenaly.
"A vy byste měla ubrat s čokoládou Mars," vrátila jí to Erika. "To taky dělám. Zredukovala jsem to na jednu tyčinku k snídani, jednu k obědu a jednu místo večeře."

Dočkala jsem se. Konečně je tu pátý díl a znovu naše oblíbená Erika Fosterová se svým týmem a přáteli. Mossovou, Isaacem, Petersonem a dalšími. A já opět podlehla. Robert Bryndza je prostě a jednoduše TOP spisovatel a já jsem nadmíru spokojena. Zas a znovu předčil má očekávání.

"Mossová šla k soudu, kde svědčila v případu vraždy způsobené nožem, takže s sebou Erika vzala McGorryho. Jeho nadšení z vyhlídky, že uvidí výsledky pitvy, vyprchalo ve chvíli, kdy vstoupili do pitevny a jemu se naskytl pohled na části těl dvou obětí ležících na lesklých pitevních stolech z nerezové oceli."


Tentokrát Erika Fosterová vyšetřuje dvojitou vraždu a má co dočinění s brutálním sériovým vrahem. Nebo snad s vrahy? Dvě rozsekaná těla, nacpaná do kufrů a vhozena do Temže. Mohlo by to být spojené s drogami, ale proč potom v žaludku jednoho z těl policie najde kondomy plné kokainu? Nevzal by si vrah své zboží zpět?

Erika je stále stejnou šéf inspektorkou, která říká, co si myslí, žije pro svou práci a svůj osobní život odsunula na druhou kolej. Jak to dopadne mezi ní a Petersonem? Mají nějakou šanci na společnou budoucnost?

"Bože, šéfe, vy teda vypadáte," zděsila se. 
"Díky." Erika sykla bolestí, když zvedala kabát a velký papírový sáček plný léků. "Když jsem šla na záchod, svůj obličej jsem viděla." 
"Nebudu vám lhát. Pravá strana vašeho obličeje vypadá, jako by patřil Wildensteinově nevěstě."

Tentokrát se autor nezaměřil pouze na vyšetřování a život Eriky. Seznámíme se také s novými postavami, Ninou a Maxem, které trochu zamíchají dějem.
Nina je osmnáctiletá dívka, která pracuje v občerstvení se smaženými rybami a neví co si po škole počne se svým životem. Zamiluje se do třicetiletého muže jménem Max, který má své názory a přesvědčí Ninu, že mají společné cíle a zaslouží si to nejlepší v životě.

Knihy o Erice Fosterové se dají číst samostatně, protože co jedna kniha, to jiný případ. Ale já osobně doporučuji začít prvním dílem Dívka v ledu, a dále bych pokračovala knihou Noční lovTemné hlubinyDo posledního dechu a teprve poté bych se vrhla na zatím poslední díl Chladnokrevně, protože autor se zde zabývá i osobním životem hlavních hrdinů a je zde vidět jak se nám postavy postupně vyvíjí.

"Podkopla jste mi židli!"
"Tu židli jste si podkopl sám!"
"Eriko..." oslovila ji Melanie varovným tónem.
"Omlouvám se, ale ne. Nenechám se obviňovat za to, že říkám pravdu. Myslíte si, že jsem hloupá. Zavolali jste mě sem jako obětního beránka. Hledali někoho, na koho by mohli hodit tu ranní drahou evakuaci."

Samozřejmě knihu doporučím každému fanouškovi Roberta Bryndzy, či milovníkům thrillerů s detektivní zápletkou. Autor má neskutečný talent udržet vás v napětí od začátku až do konce čtení. Jeho krátké kapitoly přímo nabádají k tomu číst, číst a číst, dokud nedočtete.

A jako bonus má pro vás nakladatelství Grada dvacet kapitol zdarma. Stačí na stránkách Roberta Bryndzy vyplnit email a každý den vám přijde jedna kapitola. Je to tak snadné... No neberte to!

Hodnocení:

Robert Bryndza
je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller.
Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Noční lov (Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Deadly Secrets se drží na předních příčkách prodávaných knih.
Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Chladnokrevně můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Ani jsem netušila, že už vyšla další kniha od Bryndzy. U této série se mi střídavě některý díl líbí,jiný pak ne. Ale Chladnokrevně stejně zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Kniha vychází 8. listopadu a já, jako všechny ostatní určitě doporučuji :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)