čtvrtek 1. listopadu 2018

Čas vlků - Elisabet Nemertová

Zdroj obrázku

Autor: Elisabet Nemertová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 360

AnotaceŠvédsko na samém počátku 2. světové války. Svět hoří a zlo se šíří - i do Švédska, kde vzniká první institut zabývající se rasovou biologií na světě, aby chránil takzvanou "čistou švédskou rasu", a kde švédská vláda uzavřela hranice země Židům, prchajícím před jedem německého nacismu.
Ale po boku zla jako vždy kráčí láska. Při hledání tří zmizelých finských válečných dětí se osudově setkají Magdalena a Carl-Magnus a jejich odvaha a obětavost změní život nejen jim, ale i mnoha dalším lidem.
Čas vlků je kniha o odvaze a lásce ve stínu války. O odvaze postavit se za to, v co v nitru věříme, za slabé a bezbranné, odvaze bránit právo na svobodu těla i ducha a neuposlechnout rozkazy. I nejčernější temnotou jasně prosvítá zářivé světlo lásky a naděje. A coby symbol boje dobra se zlem čtenáře celou knihou doprovázejí tři sněhobílí vlci.

"Starý zjizvený voják seděl na břehu spolu se svým malým vnoučkem a hleděli na nekonečné moře. Sevřel jeho malou ručičku ve své a řekl: "V srdci každého člověka žijí dva prastaří vlci. Bydlí tam od počátku věku a bez ustání spolu soupeří o nadvládu nad tlukoucím srdcem. Jeden se jmenuje Strach a Nenávist, druhý Láska a Důvěra."
Chlapec se podíval na dědečka důvěřivýma očima a tiše se zeptal: "A který z těch vlků vyhraje, dědečku?"
Stařík pohladil vnuka po hebké tváři a odpověděl: "Vyhraje ten, kterého v sobě sytíme."


Hlavními protagonisty příběhu jsou sirotci Magdalena a Nils Liljedahlovi z Mellösy. Jsou to sourozenci, kteří nepochází z bohaté rodiny. Jejich otec byl chalupník a matka služka. Ale díky dědictví, které jim odkázal strýc z Ameriky, začínají nový život. Nils vede obchody s potravinami a Magdalena pracuje na své dizertační práci o roli žen v dějinách. Její přednášky jsou úspěšné, ale Magdalena vždy tajně snila o práci novinářky, ale v té době to byl mužský revír.


"Psal se rok 1939 a Magdaleně Liljedahlové bylo dvacet tři let. Ani ona, ani nikdo jiný dosud nepochopil, že dole v Evropě, v Německu, se zhmotnilo zlo a začalo svůj jed šířit do nic netušícího světa. A to zlo mělo jméno: Adolf Hitler."

Hlavní hrdiny, sourozence Liljedahlovi si oblíbíte už od začátku. Ale nejen je, nesmím opomenout Vivecu Nykvistovou a Carla-Magnuse Rytterholma, kteří jsou důležitou součástí života Magdaleny a Nilse. Sledujeme jejich příběh lásky.

Ač Carl-Magnus zpočátku působí jako arogantní zbohatlík, jedna událost, které byl součástí ho velmi změnila. Co se muselo stát, aby otevřel oči a bojoval za dobro?

"Cítil neskonalou vděčnost nad tím, že ten chlapec, kterého viděl vyrůstat, se teď vydal na zpáteční cestu za svým pravým já. Ale vděčnost šla ruku v ruce s neklidem. Válka, která je k nim čím dál blíž, toho tolik změní. Válka změní každého. U některých lidí zdůrazní to nejšlechetnější a nejodvážnější, co v nich je, zatímco u jiných otevře brány nepochopitelné krutosti."

Příběh se odehrává v době druhé světové války v letech 1939 až 1945. Navzdory tomu, že Švédsko zůstalo po celou dobu trvání války neutrální zemí, válka se ho velmi dotkla.

Na tři sta šedesát stran se vešlo čtyřicet sedm kapitol. Některé jsou delší, jiné kratší, a nebyla kapitola, která by mě nebavila. Tato kniha je autorky popis Švédska ve stínu války. Krásně popsala, jak každá volba, kterou v životě člověk udělá, ovlivní naše dějiny.

"Německé bomby dopadaly na Narvik jako slzy, šířily smrt a zkázu. Do města se vřítily tanky spolu s vojáky, silou si podmanily město, jehož obyvatelé se tak udatně bili za svou svobodu. Narvik byl ztracen."


Na závěr bych tuto knihu doporučila každému milovníkovi historických románů z období druhé světové války. Není to pouze příběh války, ale také lásky, přátelství, naději a odvaze. A jak bylo zmíněno již v anotaci, jako symbol boje dobra se zlem nás v příběhu provázejí černý krkavec a tři sněhobílí vlci.

Hodnocení


Elisabet Nemertová
(*1950)
Narodila se a vyrostla ve Stockholmu, vyučuje švédštinu, historii, dějiny umění a filmovou vědu na střední a vysoké škole. Věnuje se rovněž psaní učebnic, příruček a vzdělávání odborníků v těchto a příbuzných oborech. Je také úspěšnou spisovatelkou - vydala již několik knih, především historických románů a románů pro ženy. Historický román zasazený do druhé světové války Čas vlků (Vargarnas Tid, 2016) zaznamenal ve Švédsku velký ohlas a byl nominován na Knihu roku 2017.
Elisabet Nemertová nyní žije se svou rodinou mimo Stockholm a připravuje další román.

Tímto velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis za zaslání recenzního výtisku, kde si knihu Čas vlků můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knížka mi zrovna přišla, zatím jen obdivuju parádní obálku, ale brzy se na ni chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji... :-) Knížka je vážně skvělá, budu se těšit na tvou recenzi... :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)