sobota 17. listopadu 2018

Na okraji - Lina Bengtsdotterová

Zdroj obrázku

Autor: Lina Bengtsdotterová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Charlie Lager (1.)
Počet stran: 317

Anotace: Zmizení sedmnáctileté Annabelle vyvolá v malém městečku Gullspång podzvižení. Co se té mladé, krásné a neobyčejné dívce, jak ji všichni popisují, mohlo stát?
Na místo jsou povoláni vyšetřovatelé ze Stockholmu Charlie Lagerová a její kolega Anders, aby pomohli zmizení objasnit. Místní je hned od začátku zahrnou otázkami: Ublížil Annabelle někdo? A pokud ano, je to někdo z nás? Jsou naše děti v nebezpečí? Najdete ho? Vyšetřování opravdu postupně ukazuje na několik místních, ale byl skutečně někdo z nich schopen Annabelle ublížit? Charlie se tak vrací do míst svého dětství, do míst, kde každý má co skrývat. To největší tajemství se ovšem ukrývá v blízkém jezeře.

"Louky přikryla mlha a v příkopu u polní cesty vyhrávali cvrčci. Podél něj vrávorala dívka. Mezi nohama jí tepalo, vytékala z ní jakási tekutina. Říkala si, že by měla plakat, ale žádné slzy nepřicházely."

Jedné teplé letní noci zmizí z městečka Gullspång sedmnáctiletá dívka Annabelle. Pátrání je neúspěšné, a proto je na pomoc povolána dvojice vyšetřovatelů ze Stockholmu. Charlie Lagerová a její kolega Anders.
Pro Charlie to je návrat do minulosti, už je to celých dvacet let, co odsud odešla a slíbila si, že se nikdy nevrátí. Ale nyní se musí soustředit na případ, což pro ni není vůbec lehké. Vyrovná se Charlie se svou minulostí? Podaří se jim Annabelle najít? Co se ten večer vůbec odehrálo?

"Několik kilometrů jeli mlčky. Charlie myslela na to, že je unavená a měla by ležet v posteli se Sertralinem, dvěma Aspiriny a jedním Oxazepamem v krvi. Namísto toho sedí v autě, je jí špatně, cítí se rozhozeně a míří na místo, kam sama sobě slíbila, že se už nikdy nevrátí."

Charlie Lagerová je třiatřicetiletá vyšetřovatelka, která má své vlastní démony z minulosti, a právě návrat do Gullspångu otevře staré vzpomínky. Vyšetřování případu pro ni není lehké. Nejen, že musí objasnit zmizení Annabelle, musí si vyřešit své vlastní problémy. I přesto, že se Charlie celkem často a ráda napila, tak mi byla sympatická.

Autorka nám odkrývá vše pěkně pomalu. Vůbec netušíte, co se vlastně stalo. Mezi klasicky číslované kapitoly, které nejsou nikterak dlouhé, je vloženo několik krátkých vsuvek z minulosti. Toho dne, kde vidíme očima Annabelle, co se v den jejího zmizení událo (autorka to vždy v nejlepším dokáže utnout) a Tehdy a tam, které pojednává o přátelství dvou dívek. Alice a Rose. Kdo jsou ony dívky? A jakou roli v příběhu hrají?

"Charlie se zasmála. Vzpomněla si, jak čichali lepidlo z kelímků, jak soutěžili, kdo se odváží nejvíc naklonit z útesu u stavidel, jak si hráli na dušení."
"Taky jsme se navzájem dusili," řekla.
"Jak?" pohlédl na ni Anders.
"Prostě jsi někoho chytil za krk a držel ho, dokud neomdlel."

Autorka postavy vykreslila opravdu velmi věrohodně. Vůbec jsem netušila, co od které mám očekávat. Velmi silný příběh, kde je vidět, že to, co se nám stane v dětství, ovlivní náš život i v dospělosti. Kniha je velmi dobře napsaná. Nebyla zde žádná hluchá místa, která by mě rušila při čtení.

"Pojďme sbírat třešně do zahrady,
ty a já, ty a já,
seber všechno, na co si jen troufneš,
ber, na co odvahu máš."

Tuto knihu doporučím každému milovníkovi thrillerů a detektivních příběhů. I když kniha působí temně a depresivně, tak mě autorka vtáhla hluboko do příběhu a nepustila. Tohle je něco, co byste si rozhodně neměli nechat ujít. Prvním dílem si autorka nastavila laťku hodně vysoko a já doufám, že u nás vyjde co nevidět další.

Hodnocení:


Lina Bengtsdotterová
Vyrostla ve švédském městě Gullspång. Vyučuje švédštinu a psychologii. V různých novinách a časopisech po celé Skandinávii jí vyšla řada povídek. Žila ve Velké Británii a v Itálii. Nyní žije blízko Stockholmu se svými třemi dětmi. Na okraji, v originále Annabelle, je její debutový román. Druh díl s inspektorkou Charlie Lagerovou vyjde ve Švédsku na podzim 2018.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Na okraji můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) O knížce slyším poprvé, ale vypadá náramně zajímavě :) Na krimi a thrillery mám teď chuť .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Opravdu skvělá knížka, určitě si jí přečti :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)