sobota 10. listopadu 2018

Nesmrtelní z Meluhy - Amish Tripathi

Zdroj obrázku

Autor: Amish Tripathi
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Série: Trilogie Šiva (1.)
Počet stran: 440

Anotace: Rok 1900 př. n. l. Tehdejší obyvatelé nazvali tuto zemi Meluha - dokonalou říši, která existovala mnoho staletí před sjednotitelem Lordem Ramem, jedním z největších panovníků všech dob. Avšak kdysi pyšní súrjavanšští vládci Meluhy jsou ve smrtelném nebezpečí. Hlavní řeka říše Sarasvatí pomalu vysychá a z východu na ně útočí čandravanšové, kteří se navíc spolčili s nágy, zavrhovanou rasou znetvořených lidí s neskutečnými bojovými dovendostmi.
Jedinou nadějí je prastará legenda: Dosáhne-li zlo obřích rozměrů a vše se zdá být ztraceno, když se zdá, že vaši nepřátelé vyhráli, zjeví se hrdina. Ale může být přistěhovalec z Tibetu hrdinou? A chce vůbec hrdinou být?

 Celý příběh se zaměřuje na Šivu. Ve svém kmeni je náčelníkem. Jednoho dne se seznámí s cizincem z Meluhy (Meluha je země čistého života, ovládaná súrjavanšskými panovníky), který Šivu přemlouvá, aby se se svým kmenem vydal do jeho země, protože jim nabídnou život, o jakém se jim ani nesnilo.
Po vypití léčivého nápoje sóma dostal celý kmen horečku, až na Šivu, tomu zmodral krk a vyléčila se mu stará zranění. A díky této události se Šiva stane oslavovaným spasitelem Nílakanthou, který podle proroctví Melužany zachrání od zla.
Nesmím opomenout, že autor zde dal prostor i zakázané lásce.

"Pojď s námi do naší země za horami. Někteří ji nazývají Meluha. Já jí říkám Ráj na zemi. Je to ta nejbohatší a nejmocnější říše v celé Indii. Vskutku, je bohatší a mocnější než všechny ostatní říše světa! Naše vláda má pro všechny příchozí lákavou nabídku, úrodnou půdu a prostředky k jejímu obdělávání. V téhle neúrodné a drsné zemi jen bojujete o přežití. Meluha tvým Gunům nabídne život, o jakém se vám ani nesnilo. Na oplátku nežádáme nic. Jen abyste žili v míru, řádně platili daně a řídili se zákony země."

Nemohu řici, že by mě nějaká postava vyloženě zaujala. Z knihy jsem si zapamatovala hlavně dvě jména Satí a Šiva, u ostatních jsem většinou přemýšlela, kam je zařadit. Kniha se nečetla špatně, ale jedna věc mě při čtení rušila. Která? Cizí výrazy jako např. púdžá, radžat, mudry, rangólí a další. Na konci knihy máme sice slovník pojmů, ale přetáčejte každou chvilku na konec.

Velmi často jsem z knihy a postav měla pocit, že autor popisuje moderní dobu, a ne dobu před čtyřmi tisíci lety. Dle mého názoru měla kniha obrovský potenciál, ale autor ho plně nevyužil. Ale na druhou stranu, občas to bylo i úsměvné.

"Jen tak pro zajímavost, co myslíš, že je hnací silou v životě ženy?"
Dakša se rozesmál. "Proč se ptáš? Copak to nevíš?"
"No, mě hlavně pohání přání být vzhůru a pryč z domu, než se vzbudí tchyně."

Kniha si určitě své příznivce najde. Ačkoli je toto první díl z trilogie, a příběh končí celkem otevřeně, tak do druhého dílu se nepohrnu. Ale co nesedlo mně, může sednout právě vám. Takže pokud máte rádi fantasy a zajímá vás historie, Indie a mytologie, tak vzhůru do čtení. Sto lidí, sto chutí. Ne všem se líbí stejná kniha.

"Problémy, kterým dnes čelíme, byly předpovězeny, můj pane," pokračoval Dakša. "Sám Pán Ráma řekl, že jakákoli filozofie, ať je sebelepší, je také konečná. Takový je zákon přírody a sním se nedá nic dělat. Ale proroctví praví, že Níkalantha přijde, právě aby se postavil překážkám, které jsou pro obyčejné muže nepřekonatelné. Přijde a zničí zlo čandravanšů a znovu obnoví moc dobra."

Hodnocení:


Amish Tripathi
Amish, kterého světoznámý režisér Shekhar Kapur nazval "první literární popstar Indie", je jedinečným vypravěčem, jenž kombinuje mistrně vystavěné příběhy, filozofické myšlenky a náboženské zvyklosti. Je autorem trilogie Šiva: Nesmrtelní z Meluhy (2010), Tajemství Nágů (2011) a Přísaha Vájuputrů (2013). Jeho knihy byly přeloženy do více než 20 jazyků. Trilogie Šiva je nejprodávanější sérií v historii indické literatury a celosvětově se prodalo více než 4 miliony výtisků.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský, kde si knihu Nesmrtelní z Meluhy můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Povedená recenze :) Kiha nebyla špatná, ale nebylo to úplně to pravé pro mě. Měla jsem guláš v těch indických jménech a postavy mě taky moc nezaujaly :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)