sobota 3. července 2021

Čajovna v Tokiu - Julie Caplin

 

Zdroj obrázku


Autor: Julie Caplin
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Romantické útěky (6.)
Počet stran: 328

Anotace: Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.
Jenže na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí před deseti lety zlomil srdce - přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe. 
Čas strávený s Gabem je pro Fionu zpočátku za trest. Fotograf jí dává najevo, jak ho obtěžuje, že se jí musí věnovat. Tři generace místních žen ji ale přijmou mezi sebe a Fiona v jejich domě a rodinné čajovně nachází lásku a vřelost, která jí schází. Užívá si s nimi piknik pod sakurami, poznává japonský čajový obřad. A právě díky nim se jí postupně vrací sebevědomí, které jí dávný incident pořádně pochroumal.
Mezitím k sobě s Gabem při toulkách Tokiem pomalu nacházejí cestu a začíná to mezi nimi znovu jiskřit...


Julia Caplin je zpět s mou oblíbenou romantickou sérií Romantické útěky, a tentokrát se díky ní podíváme do Tokia.

"Setsuko se usmála, ale nepohlédla na ni. "Naučila jsem se tu změnu ocenit. Vážit si svých kořenů. Nestalo se to přes noc, ale čím víc jsem se dozvídala o své zemi a jejích zvyklostech, tím víc jsem ji začínala milovat. Není náhoda, že tolik tradic přežilo do dnešní doby, aniž by je někdo uměle přiživoval nebo předstíral. Jsou pravdivé."

Fiona Hanningová je cestovní bloggerka a je nadšená, když vyhraje plně hrazený pobyt v Japonsku organizovaný ve spolupráci s Fakultou umění Polytechnické univerzity v Tokiu. Navíc bude moci vystavit své snímky z cesty v Japonském centru v Londýně. Celé dva týdny jí měl dělat mentora jeden z nejlepších fotografů na světě Jutaka Araki.
Bohužel, díky okolnostem, které nastaly, Fiona na místě zjistí, že nastala menší změna plánu a mentora jí bude dělat pohledný a trochu arogantní fotograf Gabriel Burnett. Muž, který jí před deseti lety zlomil srdce.

V Tokiu je Fiona ubytovaná u Haruky, její dcery Setsuko a vnučky Maju, které vlastní krásnou a útulnou čajovnu. Tři ženy, které ji přijmou s otevřenou náručí a díky nim pozná japonské zvyky a památky. Všechny tři japonské ženy jsem si oblíbila, ale nejvíce mi k srdci přirostla Haruka. Byla to laskavá dáma se srdcem na správném místě. Takový anděl strážný :-)

"Filozofie wabi sabi," ozvala se tiše Haruka, "je součástí japonské kultury. Učí nás oceňovat nedokonalé nebo nedokončené věci a hledat v nich krásu. Uvědomovat si hodnotu letitých věcí, třeba staré konvice. Vážit si starých lidí. Chápat, že stáří znamená moudrost a zkušenosti."

Fiona je osmadvacetiletá žena, která není příliš sebevědomá, hodně se drží zpátky a žije se svou matkou. Cestování jí trochu pomáhá překonat všechny její obavy a postupně se stává sebevědomější.
Jak Fiona, tak Gabe mají své chyby. Jedna chyba, která se stala před deseti lety Fionu hodně ovlivnila a ona se s tím musí nějak vypořádat. 

"Nemám z toho radost." Matka si položila dlaň na hruď. "Připadá mi, že cítím palpitace."
"Nic ti není, mami. Uvař si šálek dobrého čaje. Už jsem ti říkala, že paní, u které bydlím, je čajová mistryně? V Japonsku jsou čajoví mistři ohromně vážení. A moje domácí má dokonce vlastní čajovnu. Pořádá čajové obřady. Bylo by fascinující jeden vidět, nemyslíš?"

Kniha je vyprávěna spíše z pohledu Fiony, občas zde máme nějakou tu kapitolku z pohledu Gaba. A jak už jsem zvyklá, nikde není uvedeno, kdo danou kapitolu vypráví, ale ničemu to samozřejmě nevadí. Určitě se neztratíte a pochopíte hned :-) Kapitoly jsou čtivé a krátké a čtou se doslova samy. Určitě nemusíte řešit, že nemáte přečteny ostatní knihy z této série, protože knihy na sebe nenavazují, pouze se zde objevují postavy z ostatních dílů :-) 

"Jaký byl Robot Restaurant?"
"Maju se tam skvěle bavila," odpověděla tiše a protáhla obličej. "Mám vypálené oči. Všechny ty neony a blikající světla! Moje sítnice z toho bude vyděšená do konce života. Byl jsi tam někdy? Některé z těch atrakcí působí fakt děsivě."

Pokud máte rádi romantické příběhy, ale zároveň chcete poznat Japonsko, tak je kniha Čajovna v Tokiu skvělý výběr. Dá se říct, že kniha je takovým cestovatelským průvodcem, kde poznáte památky, zvyky a prostředí Japonska s bonusem navíc. A tím je romantický příběh, který si vás získá. Autorka vás prostě dokáže vtáhnout do knihy tak, že máte pocit, že jste s hlavními hrdiny v Japonsku a užíváte si. Mám jeden jediný problém při čtení těchto knih, a tím je, že mám pokaždé chuť jíst a cestovat.

Hodnocení

Julie Caplin
je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, jež během života poznala.
Jako PR ředitelka se několik let potloukala po Evropě a brala nejlepší žurnalisty zabývající se jídlem a pitím na novinářské exkurze (takzvané služební cesty), aby ochutnali gastronomické pochoutky v nejrůznějších městech v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Dánsku a Švýcarsku. Byla to náročná práce, ale někdo to dělat musel. A právě tyto exkurze se staly inspirací k napsání série Romantické útěky.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Čajovna v Tokiu můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím. Stejně jako předchozí knihy i tahle je výborná. :) A člověk má opravdu hned chuť vyrazit a pozávat danou destinaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julie Caplin prostě umí a ví jak si získat čtenáře :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)