neděle 26. prosince 2021

Tajemství - Kathryn Hughesová

 

Zdroj obrázku

Autor: Kathryn Hughes
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 336

Anotace: Mary skrývá tajemství.
Před čtyřiceti lety učinila rozhodnutí, které navždy změnilo nejen její život, ale i život někoho, kdo je blízký jejímu srdci.
Beth hledá odpovědi. Nikdy nepoznala pravdu o svém původu a kořenech. Teď ji ale potřebuje znát. Když se jich dopátrá, může to zachránit její nemocné dítě, které nutně potřebuje pomoc. Když mezi matčinými věcmi objeví starý vybledlý novinový výstřižek, uvědomí si, že klíč k synově budoucnosti leží kdesi hluboko v její minulosti. Musí se vrátit tam, kde to všechno začalo, aby rozluštila tajemství.

"Slyšela jste to?"
"Myslíte ten hrom?"
"To nebyl hrom má milá. Byla to další exploze."
"Proboha to ne." Chytila neznámého za rameno. "Ale musí je dostat ven, že ano?" Její hlas se změnil v šepot.
Pokusil se o úsměv. "Můžeme jen doufat a modlit se. Na koho tu čekáte, drahoušku?"
"Na svého manžela Thomase." Pohladila se po bříšku a dodala: "Čekáme děťátko."

Budoucnost jejího syna je ukryta v její minulosti.

Rok 1975. Mary a Thomas Robertsovi se už nějakou dobu pokoušejí o miminko. Ten den, kdy Mary zjistí, že je konečně těhotná jí v noci zavolají z dolu, kde Thomas pracuje, že tam měli výbuch a Thomas je mezi zavalenými.

Rok 2016. Manželé Beth a Michael mají malého syna Jakea, který má už od narození vážné zdravotní problémy. Ale nyní se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil. Jakeovi selhávají ledviny, každý večer musí podstupovat dialýzu a je nutná transplantace. Bohužel ani Beth, ani Michael nejsou vhodnými dárci a času už mnoho nemají. Největší problém je ten, že Bethina matka Mary nedávno zemřela a nikdy jí neřekla, kdo je jejím otcem. Michaelův otec zemřel při nehodě a jeho matka je alkoholička, takže nemají žádné blízké příbuzné. Zjistí Beth pravdu o své minulosti? A proč jí matka tajila jméno jejího otce? Povede se najít dárce dřív, než bude pozdě?

"Zvuk hlíny, která dopadla na tvrdé dřevo, korespondoval s duněním v její hlavě. Svoji matku milovala a takhle to dopadnout nemělo. Ještě mezi nimi zůstala spousta nevyřčeného a nyní už je pozdě."

Rok 1976. Skupina rodiny a přátel se vydává minubusem na jednodenní výlet do Blackpoolu. Ale při návratu domů mají členové výletu vážnou autonehodu, která hraje velmi důležitou roli právě v roce 2016.

Je těžké skrýt tajemství, ale je daleko těžší odhalit pravdu. A když je to tajemství staré skoro čtyřicet let, není to už vůbec lehké. Ale když pravdu nakonec odhalíte, musíte se dokázat vyrovnat s následky.
Příběh vás zanese do přítomnosti, kdy Beth a Michael bojují o život Jakea a do minulosti, kdy se vydáme na cestu do života Mary a odemkne nám také život Michaela.

Kniha je srdceryvný román plný emocí a tajemství. Psaní je opět poutavé. Autorka napsala další emotivní příběh, který vás zasáhne přímo do srdce. Opět skvěle propracované postavy, které působily velmi realisticky a krátké kapitoly, které doslova mizely před očima.

"Hrozivá sobotní havárie na dálnici skončila tragédií pro stálé zákazníky manchesterského klubu Taverners. Právě se vraceli z jednodenního výletu do Blackpoolu, když nad minibusem značky Ford Transit, ve kterém jeli, ztratil řidič kontrolu. Nejmenovaný řidič a dva cestující na místě zemřeli a několik dalších lidí v autě bylo zraněno."

Knihu Tajemství doporučím každému, kdo má rád emotivní příběhy, kde se střídá přítomnost s minulostí. A pokud jste četli autorky předchozí knihy Klíč a Dopis a byli jste nadšení, tak neváhejte ani chvilku. No a pokud jste nečetli ještě žádnou autorky knihu, tak je nejvyšší čas to napravit.

Hodnocení

Kathryn Hughes
žije nedaleko Manchesteru, kde se také odehrává její první román s názvem Dopis. V současné chvíli je spisovatelkou na plný úvazek a pracuje na svých dalších knihách. Na webu Cosmopolis si můžete přečíst co Kathryn Hughes říká sama o sobě.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si můžete knihu Tajemství zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

  1. Jsem moc ráda, že čtu kladnou recenzi. :) Obě autorčiny předchozí knihy jsem si zamilovala a i na tuhle se v brzké době chystám. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)