sobota 4. prosince 2021

Tři týdny do svatby - Ella Quinnová

 

Zdroj obrázku


Autor: Ella Quinnová
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: The Worthingtons (1.)
Počet stran: 336

Anotace: Lady Grace Carpenterovou na cestě z návštěvy starší příbuzné zastihla tak prudká bouřka, že se raději na noc uchýlila do hostince. Doma na ni čekají mladší sourozenci, které po smrti rodičů vychovává. Hodně sourozenců. Slíbila matce, že nedopustí, aby děti byly rozděleny mezi příbuzné, a už se smířila s tím, že se kvůli nim asi nikdy nevdá.
Pak se najednou v hostinci objeví Matt, hrabě z Worthingtonu, do kterého je tak trochu zamilovaná už od svého vstupu do společnosti. Vůbec ji po letech nepozná a Grace se rozhodne, že pokud má zůstat do smrti sama, nebude alespoň stará panna.
Matt se už téměř vzdal naděje na nalezení manželky, která by mu vyhovovala nejen fyzicky, ale i intelektem. Po večeru s neznámou, stráveném zajímavým rozhovorem, po němž následovala vášnivá noc, naprosto ztratí hlavu. Když navíc mladá žena do rána beze stopy zmizí, rozhodne se, že ji za každou cenu najde a ožení se s ní. To ještě netuší, jaké překážky na něj čekají.

"Co kdyby to někdo zjistil? Chceš, aby všechno, o co jsi usilovala, bylo ztraceno? ohlásilo se její svědomí právě v okamžiku, kdy Grace nabyla pocitu, že už vše vzdalo.
Přestože byla neustále obklopená svou rodinou, mívala Grace občas pocit, že je k uzoufání sama. Nikdy se nepřenesla přes to, že se nemůže vdát. "Copak nemůžu zažít aspoň trochu radosti? Nechci víc než jednu noc. Jednu noc, která ve mně přetrvá do konce života, víc nežádám." 
Nic než lehkomyslnost."

Lady Grace Carpenterová ztratila své rodiče před několika lety, ale ještě, než se tak stalo, dala své matce slib, který hodlala dodržet. Slíbila, že pokud se jejím rodičům něco stane, ona své sourozence udrží pohromadě, dokud jeden z jejích bratrů nebude dost starý na to, aby převzal kontrolu nad jejich rodinným majetkem. Žádný člen rodiny nebyl ochotný vzít si do péče všechny děti najednou.
Grace tvrdě bojovala, aby sourozence do péče získala, musela jít do sporu s některými svými příbuznými, kteří měli pocit, že by si měli vzít alespoň některé z dětí a rozdělit je. Přes všechny nesnáze se Grace stala jejich opatrovnicí, i když věděla, že se tím vzdává šance na vlastní rodinu. Grace se nyní stará o sedm dětí a žije s myšlenkou, že se nikdy nevdá. Kdo by si vzal pětadvacetiletou ženu se sedmi dětmi?

"Osmnáctiletá Charlotte jí podala šálek čaje, zatímco čtrnáctiletý Walter naložil jídlo na talíř a přinesl ho ke stolu. Dvojčata Alice a Eleanor ve věku dvanácti let seděla spolu s osmiletým Philipem u stolu, sledovali ji a čekali. Nejmladší, pětiletá Mary se jí vyšplhala do klína. Chyběl tu pouze Charlie, nyní hrabě ze Stanwoodu, který pobýval  v Etonu."

Jednoho dne ji po cestě zpět domů od příbuzné zastihne velká bouřka. Proto se rozhodne na noc ubytovat v hostinci. A právě tam se potká s Mattem, hrabětem z Worthingtonu. Grace imponoval už před lety, když byla uvedena do společnosti. Už tehdy se do něj zamilovala. Grace využije situace (v hostinci není žádný jiný host) a rozhodne se, že když už se nemá nikdy vdát, nezemře jako stará panna a zažije jednu jedinou noc vášně.

S Mattem si ten večer skvěle rozumí, zastávají stejné názory. Grace Matta zaujala natolik, že se po společně strávené noci rozhodne požádat ji o ruku. Ale když se vzbudí, Grace je pryč. Rozhodne se najít ji za každou cenu, i přesto, že vůbec nezná její jméno. A právě tady začíná celý jejich příběh.

"Proč se tváříš jako kakabus?"
Vrhl ostrý pohled na Theodoru, svou osmiletou sestru. "Co jsem ti říkal o takových slovech? Jestli nepřestaneš opakovat všechno, co od služebnictva zaslechneš, najdu toho, kdo tě to učí, a vyhodím ho."
Dívka vykulila oči, stejně modré jako jeho. "Přece bys nepropustil našeho Curryho!"
Pohlédl na svou nejmladší sestru. To asni ne. "Přesně tak, a ty ho budeš mít na svědomí. Tohle chceš?"

Jak Matt zareaguje, až Grace najde a zjistí, že vychovává svých sedm sourozenců? A jak moc Grace může Mattovi věřit, že své city myslí vážně? Mohla by přijít o všechno. 

Grace je skvělá postava. Tvrdě bojovala za své sourozence, které nade vše miluje a odložila svůj vlastní život stranou. Mají spolu skvělý vztah.
Matt žije se svou nevlastní matkou a čtyřmi mladšími sourozenci, za které nese zodpovědnost a je rozhodnut, že už je nejvyšší čas přemýšlet o budoucnosti a usadit se. 

Kniha Tři týdny do svatby je čtivá a kapitoly nejsou moc dlouhé, takže se čte opravdu dobře. Je to taková pohádka pro dospělé. Nečekejte zde nějaké velké konflikty, zvraty a hloupé hádky. Je to takové vřelé a vtipné čtení :-) Člověk si občas chce od všeho odpočinout a přečíst si něco nenáročného, u čeho nemusí moc přemýšlet :-)

"Kdy jste dorazili?"
"Včera večer. Zastavili jsme na večeři a pan Winters říkal, že kdyby tu naši smečku nechal nocovat v hostinci, asi by se zbláznil."

Knihu doporučím všem romantickým duším, který mají rádi takovou tu typickou červenou knihu. Tři týdny do svatby je opravdu oddechové čtení, kde už od samého začátku víte, jak kniha skončí. Autorka se ale postarala nejen o romantiku, ale také o ty vtipné části, které vám vykouzlí úsměv na tváři :-)

Hodnocení

Ella Quinnová
pracovala jako právnička a učitelka a čtení historických romantických dlouho považovala jen za příjemný únik. Nakonec ji ale láska k příběhům dovedla k tomu, že začala sama psát. Její romány se umisťují na předních příčkách žebříčků listu USA Today. Je členkou společnosti Romance Writers of America. Zaměřuje se na období počátku devatenáctého století, které prozkoumala natolik, že se její čtenářky mohou ztratit v čase. S manželem se nějakou dobu plavili na plachetnici a cestovali po světě. V současné době žijí v Německu.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Tři týdny do svatby můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Pohádka pro dospělé s historickými motivy... to přesně jsem očekávala. Takže se teď na ni těším ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)