úterý 21. května 2024

Zabij, nebo zemři - Isabella Maldonado

 

Zdroj obrázku

Autor: Isabella Maldonado
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Metafora
Série: Daniela Vega (1.)
Počet stran: 416

Anotace: V centru New Yorku hrozí útočník bombou a o chvíli později je na ulici za bílého dne zavražděn šéf týmu senátora Sledge. Agentka FBI a bývalá příslušnice elitních jednotek americké armády Daniela Vega muže pronásleduje a dopadne, to je však jen začátek. Vyšetřování zavede FBI a newyorskou policii k záhadné skupině nájemných zabijáků a Daniela dostává svůj první úkol na nové pozici: infiltrovat skupinu a zjistit, kdo vraha najal a proč. Bez varování je vržena do ilegální únikovky. Nemá ponětí, kdo hru řídí nebo kde se vlastně ocitla. Bojuje o holý život a řeší ty nejsložitější rébusy a šifry, zatímco gameři na darkwebu fascinovaně sledují, jak její avatar uniká smrtelným nástrahám, aniž tuší, že tahle hra je děsivě skutečná.

"Existuje jen jedna cesta ven," pokračoval po krátké odmlce neviditelný hostitel. "Jen jeden z vás unikne. Všichni ostatní zemřou."

V budově soudu je nahlášen bombový útok, ale než se tam agentka Daniela Vega dostane, stane se svědkem vraždy. Byl zabit člen senátorova štábu. Poté, co zatknou muže, který byl najat na vraždu dostane agentka úkol. Musí se s Torem infiltrovat do zločinecké skupiny, která nese zodpovědnost za strašné zločiny. Podaří se Dani spolupracovat s vrahem? Jak mu může věřit? Bude na něm záviset její život. 

"Pokud by ji na základě toho hodnotil někdo, kdy by ji neznal, nejspíš by si teď pomyslel, že je přehnaně aktivní. To, že si všeho všímala, však byl důsledek kombinace zkušeností a schopnosti správně vyhodnocovat situace. Prakticky okamžitě přestala věnovat pozornost muži, který pronesl tu poznámku, a zaměřila se naopak na toho, který se ukázal být tak nepozorný, že do postiženého vrazil."

Celá mise je však pastí. Dani s Torem se ocitají na místě, kde budou bojovat o svůj život. A to doslova. Nikdo neví, kde jsou. Nyní jsou Dani, Toro a ostatní vrazi postaveni proti sobě a přežít může jen jeden. Co všechno si osoba, která si říká Nemesis připravil? Podaří se FBI a newyorské policii najít Dani dřív, než bude pozdě? Úniková hra a závod s časem právě začíná.

Daniela Vega je velmi silná, inteligentní, ale také zranitelná hlavní hrdinka. Její minulost ji velmi ovlivnila. Je bývalou vojenskou rangerkou a nyní pracuje u FBI. Je velmi nadaná v oboru šifrování, a právě proto dostala tento úkol v utajení.

"Pusťte se do toho vy," dospěl konečně Wu k rozhodnutí. "Já se zaměřím na řeč jeho těla. Ve vhodné chvíli se do toho vložím."
"Jo, třeba když toho blbce chytím za krk a začnu mu hlavou mlátit o stěnu auta."

Styl psaní byl super. Krátké kapitoly vás navádějí číst a číst. Postavy jsou vytrvalé ze všech stran. Sledujeme Dani a Tora v únikové hře, ale také to máme z pohledu vyšetřování agentů FBI a newyorské police. Steve Wu, Mark Flint a ostatní z týmu se snaží ze všech sil, aby dostali Dani nazpět, ale hlavně živou.

"Došla k závěru, že se její úkol v utajení radikálně změnil. Nyní již nebyla agentkou FBI, stala se opět vojákem na bojové misi a v nepřátelském prostředí. Nepřítel měl naprostou kontrolu nad bojovým prostorem, což ji značně znevýhodňovalo. Na rozdíl od skutečné služby v armádě zde ale neměla spolehlivý tým elitních vojáků, kteří by spolupracovali v duchu hesla jeden za všechny, všichni za jednoho. Místo toho tu byla se skupinou nájemných vraždících žoldáků, kteří by ji s chutí zabili, kdyby poznali její pravou identitu."

Autorku Isabellu Maldonado jsem znala už díky knihám s agentkou Ninou Guerrerovou, která mě nadchla. A i když se mi první série líbila o chlup více, tak téhle také nemám co vytknout. Takže za sebe mohu knihu Zabij, nebo zemři určitě doporučit každému, kdo má rád thrillery a únikové hry. Tady jde doslova o život.

Hodnocení

Isabella Maldonado
se pustila do psaní krimi románů po dvacetileté kariéře v bezpečnostních složkách. Dosáhla hodnosti kapitána, řídila útvar zvláštního vyšetřování a forenzních věd, absolvovala Národní akademii FBI v Quanticu. Má zkušenosti i jako policejní vyjednavačka, tisková mluvčí či velitelka okrsku. To vše jejím knihám dodává realistický punc.
České čtenáře poprvé uchvátila sérií thrillerů s agentkou Ninou Guerrerovou, jejíž tituly Šifra, Hadí oči a Sokolník vydalo nakladatelství Metafora.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Zabij, nebo zemři můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)