neděle 26. května 2024

Trnová královna - Gina Chen

 

Zdroj obrázku

Autor: Gina Chen
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 344

Anotace: I když je věštkyně Violet oddanou služebnicí krále, v žádném případě nemá na růžích ustláno. Mazaná manipulátorka je trnem v oku zejména pohádkově krásnému, ale také neskutečně otravnému princi Cyrusovi. Následník trůnu přitom stojí ve středu strašlivého proroctví Violetiny předchůdkyně. Lid Slunečního kontinentu totiž zanevřel na své bohyně, a ty si za trest žádají jeho krev.
Na maškarním plese, kde si má princ vyvolit svoji nastávající, všechny okouzlí tajemná dívka v masce motýla. Hovoří snad věštba o ní? Anebo je vše úplně jinak?
Některé pohádky snad ani nemohou mít šťastný konec...


Violet je osiřelá osmnáctiletá dívka se zrakem, umí číst vlákna osudů. Jednoduše, je to věštkyně, která vidí minulost a budoucnost. Jako dítě zachránila prince Cyruse před smrtí a díky tomu nyní žije v paláci, nebo spíše ve své prorocké věži, a je hlavní věštkyní v království Auveny. 
Je to sedm let, kdy poslední Vidoucí v království Auveny, Felicita, vyslovila těsně před smrtí své poslední proroctví. A nyní je na jejím místě Violet. A je jen na ní, aby zachránila prince a království, nebo je všechny odsoudila k záhubě.

"Země rudě rozkvete krví, růžemi a válkou. Princovo srdce se stane zkázou, nebo spásou. Jeho volba může všechny zachránit. Jeho nevěsta - na té to všechno závisí! Prokletí, prokletí, zpropadené prokletí - u všech bohů, jen pozor -"

Princ Cyrus Lidine z Auveny, je devatenáctiletý muž, kterého se proroctví týká. Je vznešený a ať je jakkoli spravedlivý, nebojí se dělat to, co je potřeba. Po tom, co ho Violet zachránila se stali přáteli, ale teď je vše jinak. Violet plní rozkazy krále, který sleduje každý její pohyb a mezi ní a princem je jen a jen nenávist. I když je velmi tenká hranice od lásky k nenávisti. 

Díky tomu, čím si v životě Violet prošla, se z ní stala sobecká a nedůvěřivá dívka, která umí spíš než věštit, velmi dobře lhát. Jako první se stará vždy o sebe. Dělá vše pro to, aby přežila.

"Sedm let získaných,
jeden život dlužný.
Zachránila jsi korunového hocha,
jenž patřil nám.
Odvrátila si jeho smrt,
abys mohla žít ve své věži.
Nastal čas splatit dluh."

Hlavní zápletka knihy se točí hlavně kolem proroctví a kletby, všechno ostatní, jako je politika dvora a manipulativní král je pouze okrajové. Což je možná trochu škoda. Některé události mi přišli trochu zdlouhavé a konec naopak moc rychle vyřešený, ale jinak musím říct, že příběh byl opravdu zajímavý. 

Líbilo se mi, jak byl vykreslen charakter postav, přestože jsem velmi často nevěděla, co si o nich mám myslet :-) Violet se svým prolhaným já, princ Cyrus a princezna Camilla, trochu rozmazlená dvojčata a pak nevýrazný Dante, přítel Cyruse i Violet. Přestřelky mezi Violet a Cyrusem jsem si opravdu užívala.

"Možná že kdybys byla přesnější věštkyně, nezpochybňoval bych ji," pronese Cyrus do hihňání v sále. Naše veřejné potyčky jsou až moc dobře známé. "Můžeš vůbec říct, kde to mé takzvané putování skončí?"
"Rozhodně ne ve tvém zadku, takže by sis z něj mohl vytáhnout hlavu."
Davem probublá smích - Camilla se prakticky řehtá nahlas - a Cyrus rudne.
"Čarodějky a princové, ti jsou jako kočky a psi," uchechtne se někdo."

Knihu Trnová královna doporučím každému, kdo má rád pohádkové fantasy. Je to nenáročné čtení, které i když neřadím mezi své TOP, tak se mi líbilo. Jako debut autorky to rozhodně bylo fajn.

Hodnocení

Gina Chen
píše příběhy z fantastických světů obývaných hrdinkami, antihrdinkami a tím druhem mazanosti, která vyzraje na všechny překážky. Má titul z počítačové vědy. Věnuje se umění všeho druhu a nemůže se stát, aby zrovna nepracovala na nějakém projektu. Mezi její největší vášně patří pohádky, příběhy o démonech, romantické komedie a vědomostní soutěže. Žije v jižní Kalifornii, zemi slunce a čajoven. Trnová královna je jejím románovým debutem.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Trnová královna můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)