sobota 27. listopadu 2021

Šifra - Isabella Maldonado

 

Zdroj obrázku

Autor: Isabella Maldonado
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Metafora
Série: Nina Guerrera (1.)
Počet stran: 376

Anotace: V šestnácti letech se Nině Guerrerové podařilo uniknout ze smrtící pasti sériového vraha. O jedenáct let později je z ní dospělá žena, zvláštní agentka FBI, která si nenechá nic líbit - a která si poté, co internetem proletí video, na němž se efektivně vypořádává s útočníky, kteří ji napadli ve virginském parku, získá i legie fanoušků.
Jenže se dívá i někdo jiný.
Někdo, kdo Nině nemůže zapomenout starou křivdu.
Odhodlaný potrestat tu, která mu unikla, spáchá vrah z Nininy minulosti brutální zločin, jen aby ji zatáhl do vyšetřování. Tím ovšem jeho hra teprve začíná. A díky internetu se do ní tentokrát zapojí víc lidí než kdy dřív.
Jeho hádanky a slovní hříčky z něj možná udělaly zvrhlou hvězdu sociálních sítí - tajemného virtuálního ducha přezdívaného Šifra -, ale pro Ninu je pořád tím, kým byl kdysi: zrůdou přiživující se na utrpení slabších.
Aby ho dopadla, musí se spojit se spolupracovníkem FBI, psychoanalytikem Dr. Jeffrey Wadem. I jeho pronásledují stíny z minulosti, jenom společně však mají šanci - stopu za stopou, oběť za obětí - chladnokrevného vraha najít.
Začíná závod s časem, který sleduje celý svět.

"V duchu se rozhodla, narovnala ramena a řekla pravdu. "Budu se na univerzitě hlásit do kriminalistického programu. Až ho dokončím, chci se stát policistkou a propracovat se až na vyšetřovatelku. A celý zbytek života chci pronásledovat zrůdy, které ubližují malým dětem, a zavírat je do vězení."

Nina Guerrera neměla zrovna jednoduché dětství. Už jako miminko ji našli opuštěnou v popelnici, poté ji čekal drsný život v péči pěstounů, a když jí bylo šestnáct let byla unesena, držena v zajetí, mučena a znásilněna, než se jí podařilo uniknout. Jejím cílem se stala práce u FBI. A i přes silné výhrady špičkového psychologa FBI doktora Jeffreyho Wadea, který si myslí, že není vhodná, kvůli silnému traumatu, který prožila, Nina nastoupí k FBI.

Nyní po jedenácti letech se na internetu objeví video, kde Nina přemůže útočníky, kteří ji napadli v parku, kam chodí běhat. Bohužel, Ninu poznal i ten co jí právě před jedenácti lety tolik ublížil a nyní touží po pomstě. Tentokrát rozhodnutý jí znovu dostat, nesmí mu uniknout.

"V okamžiku, kdy proběhla kolem něj, vystřelil za ní a celou svou vahou jí vrazil ramenem do zad.
Žena padla na břicho do trávy vedle pěšiny. Vyrazil jí dech, ale tušil, že za pár vteřin se vzpamatuje dost na to, aby začala křičet.
To jí ovšem nehodlal dovolit.
Zvedl se a znovu se na ni vrhl ve snaze zalehnout ji celou svou vahou, ale než na ní přistál, stačila se přetočit na záda. Cítil, jak s dopadem prudce vydechla, a věděl, že získal dalších pár vteřin ticha."

FBI to nemá jednoduché. Do jejich práce se jim motají amatérští detektivové, takže všichni, kteří případ sledují na sociálních sítích, kam vrah vkládá své šifry a vodítka, kde najdou další oběť. Chtějí být první, kdo vyřeší zločiny vraha, který si začal říkat Šifra. Kolik dívek musí zemřít, než ho Nina a její kolegové z FBI dostanou? A je vůbec nějaká šance na dopadení?

"Sama tu stojí, ve dne v noci,
žije se strážcem plamene,
vítá je, nebo vyprovází
a srdce nemá z kamene."

Nina Guerrera mi byla sympatická už od začátku. To, čím si za celý svůj život musela projít, a přesto se snaží pomáhat druhým. Měla fyzické, ale i emocionální jizvy, ale přesto se snažila působit tak, že jí jen tak něco nezlomí (a že to dalo práce). I Jeffrey Wade má své kostlivce ve skříni a poslední případ s ním celkem zamával. Dá se říct, dvojka k pohledání :-)

Celý příběh je dobře čitelný. Je strhující, rychlý a má velké množství akce a napětí. Styl psaní mi opravdu sedl. Kapitoly jsou krátké, což mám u thrillerů ráda. Na tři sta sedmdesát šest stran máme padesát jedna kapitol, které doslova mizí před očima a než se nadějete jste na konci knihy.

"Nepotřebuju, aby mě sedmnáctiletá holka kontrolovala, jestli jsem v pořádku."
Bianca ji následovala do kuchyně. "Šušká si o tom celej barák."
Zřejmě nemělo smysl předstírat, že neví, o čem je řeč. "To je jasný."
"A na univerzitě to samý," dodala Bianca. "Lidi si to pouštěli na mobilech. A když náš profesor psychologie zjistil, že vlastně nikdo nedává pozor, rozhodl se, že to zahrne do dnešní přednášky o abnormálních případech v psychologii."

Knihu Šifra doporučím všem milovníkům thrillerů a těm, kteří rádi řeší záhady a šifry. Musím říct, že je opravdu znát, čím se autorka živila, má opravdu dobré znalosti práce FBI. Příběh má hlavu a patu a já hltala každé slovo, které napsala a musím říct, že už se opravdu těším, až u nás vyjde pokračování s Ninou Guerrerou. Podtrženo, sečteno, tohle je prostě skvělý příběh :-)

Hodnocení:

Isabella Maldonado
Než se oceňovaná spisovatelka Isabella Maldonado pustila do psaní kriminálních románů, v reálném životě sama nosila pistoli a odznak. Absolvovala Národní akademii FBI v Quanticu a stala se ve svém oddělení první Hispánkou, která získala hodnost kapitána. Sloužila jako hlídková policistka, vyjednavačka, tisková mluvčí, náborová instruktorka, řídící důstojnice terénních operací, koordinátorka jednotky pro boj s organizovaným zločinem a velitelka okresní stanice. Její posledním úkolem bylo vedení útvaru zvláštního vyšetřování a forenzních metod; pak od policie po dvaadvaceti letech odešla. Isabella Maldonado je členkou Společnosti Národní akademie FBI, Policejní asociace okresu Fairfax, Mezinárodního spolku spisovatelů thrillerů, Spolku amerických beletristů, Mezinárodní společnosti hispánských autorů a Sesterstva zločinu, kde v roce 2015 působila jako předsedkyně divize Phoenix a do roku 2019 byla členkou rady. Autorka série knih o vyšetřovatelce Cruzové žije s rodinou na předměstí Phoenixu. Další informace najdete na www.isabellamaldonado.com.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Šifra můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. To je ideální situace, když autor píše o něčem, co zná. Příběh je potom většinou mnohem lépe propracovný a uvěřitelnější. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)