sobota 20. listopadu 2021

Téměř zapomenuté recepty - Michaela Smolová

 

Zdroj obrázku

Autor: Michaela Smolová
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 180

Anotace: Recepty na domácí koláče, zákusky, chléb nebo možná pečivo, které najdete v této knize, už možná trochu zapadaly prachem. Když se ale podíváte líp, vzpomenete si, že přesně tyhle dobroty pekla vaše babička nebo teta... Že jste je jako děti ochutnaly u sousedů nebo na návštěvě.
Sesbíraly jsme je ze starých zápisníků našich babiček a ze zažloutlých kuchařských knih a upravily tak, abyste si je mohli upéct i dnes. Kdykoli dostanete chuť na něco dobrého, kdykoli si budete chtít nostalgicky zavzpomínat na dobu dětství.
Ať vám s námi chutná...


Tahle kuchařka mě zaujala hned na první pohled. Už jen samotný název vypovídá o tom, co můžeme očekávat.

ukázka z knihy

V první řadě máme na začátku knihy Rejstřík receptů, aby se nám dobře hledalo, a poté je hned úvod, kde se autorka zmíní, jak přišla na nápad napsat kuchařku, co jí k tomu vedlo. Musím říct, že v úvodním slovu se mi hrozně líbí poslední odstavec, který napsala:

"Ať je pro vás tato kniha malým pokladem. Listujte v ní, kochejte se obrázky a představujte si, co zítra napečete pro své nejbližší. Věřím, že ji nezaložíte do poličky, ale že bude osahaná, ulepená, ušpiněná a klidně i pomačkaná. Jako každá kniha, která se používá."

Po úvodním slovu už nás čekají jen a jen recepty s krásnými fotkami. Kniha je pro lepší orientaci rozdělena do sedmi kategorií. Jako první zde máme vánoční recepty, poté slavnostní, recepty na víkend, chléb a pečivo, podzimní recepty, sirupy a zavařeniny, a nakonec sušenky a drobné pečivo. Některé recepty jsou známé více, některé méně, ale u každé fotky, které kniha obsahuje, se mi sbíhaly sliny.

Najdete zde i recept na domácí tažený štrůdl, který obsahuje zdokumentovaný návod krok za krokem, jak správně postupovat. Nesmím zapomenout na tipy a triky, které kniha obsahuje, takový malý bonus :-)

ukázka z knihy

Knihu Téměř zapomenuté recepty doporučím každému, kdo má rád recepty a zkouší nové věci. Anebo jako já, miloval pečení našich babiček. Tahle kniha je slast pro oči. Krásné fotografie napečených dobrůtek nemají prostě chybu.

ukázka z knihy

Já osobně nějaký ten recept určitě vyzkouším. Jako první přijde na řadu vánoční cukroví. Ráda zkouším nové recepty a třeba zrovna v této knize najdu nějaký, který budu dělat každý rok :-)

Hodnocení

Michaela Smolová
Z lásky k dobrému jídlu a sladkostem jsem si jednoho dne vymyslela blog Sisters Bakery - dnes už plný výborných receptů - a zatáhla, do něj i mou mladší sestru Katu. Navzdory tomu, že je pečení mou velkou vášní, stíhám při něm být i starostlivou mámou našim dětem Michince a Adamovi, manželkou úžasnému manželovi a marketingovou konzultantkou na volné noze. Když zrovna nepeču nebo neležím ve starých kuchařkách, hraju na klavír, venčím našeho Wolfyho nebo posedávám s rodinou či blízkými a debatuji. Bez ohledu na to, o čem začneme mluvit, skončíme vždy u jídla. Protože dobré jídlo a po něm skvělý koláček udělají krásný den ještě krásnějším.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Téměř zapomenuté recepty můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

Děkuji za vaše komentáře :-)