středa 23. května 2018

Nejúžasnější věc - Maja Lunde

zdroj obrázku

Autor: Maja Lunde
Ilustroval: Hans Jørgen Sandnes
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 56

Anotace: Pohádka Nejúžasnější věc je vyprávění o tom, jak vznikla pizza, špagety a zmrzlina. Podivuhodný příběh o protivných šéfkuchařích, o zlobivém kocourovi, o pěti kakaových bobech, ale hlavně o dívce s bohatou představivostí.
První dětská obrázková kniha norské spisovatelky Maji Lunde, kterou svými pohádkovými ilustracemi opatřil Hans Jørgen Sandnes.
Všechny obrázky jsou namalované opravdovou čokoládou!


ukázka z knihy


Ninon měla nejlepšího kamaráda Čoka. Ale jednoho dne se odstěhoval na opačnou stranu zeměkoule. Do Mexika. Poslala mu dopis, ale žádná odpověď nepřišla. Přeci jen mu bylo šest let a neuměl písmenka. Ale pak, když dopis přišel, tak v něm nebylo nic jiného než pouhých pět fazolek. Ninon nevěděla k čemu jsou, ale vyhodit je nedokázala. Byl to dárek, a ještě ke všemu od Čoka.


Po nějaké době se ve městě sešli kuchaři ze všech krajů, protože se zde konala soutěž v kuchařském umění. Kdo soutěž vyhrál, a jak se k tomu všemu připletla Ninon? A co se stalo s fazolkami? Tak to už si budete muset přečíst sami.

"Nedokázala ale fazolky vyhodit. Vždyť jí je osobně poslal sám Čoko. Nevěděla, co s nimi, a tak si je dala do kapsy."

Celou knihou nás provází nádherné ilustrace, které potěší nejedno srdíčko. Ať už to dětské, nebo dospělé. Opravdu krásně zpracované.

Mám doma dvě děti. Devět a sedm let. A musím říci, že kniha se líbila oběma. Dcera je teprve v první třídě, proto ji velmi vyhovovalo, že kniha není dlouhá a je plná krásných obrázků. Snadno se jí to četlo.

ukázka z knihy

Doma dokonce proběhla i dětská hádka, který z nich si knihu přečte jako první. A to se u nás opravdu nestává. A já musím říct, i když jsem jim vynadala, že se hádají, ve skrytu duše jsem měla radost. :-)

Autorka Maja Lunde nepoužívá žádné těžké slovní obraty, věty nejsou dlouhé. Vše je napsáno tak, aby tomu porozumělo každé malé dítě. Ať už si knihu přečte samo, nebo pouze poslouchá vaše předčítání.

Pokud doma máte malého caparta, který ještě neumí číst, ale rád poslouchá, když mu čtete, nebo si vyprávíte podle obrázků, čtenáře lenocha, kterému vyhovuje více obrázků, méně písmenek, anebo máte začínajícího čtenáře, tak potom je tato kniha ideální volbou.


Hodnocení:

Maja Lunde
(narozena 1975)
zaujala čtenáře po celém světě velmi úspěšným románem Historie včel (Omega 2017), který byl oceněn prestižní Cenou norských knihkupců. Vystudovala mediální studia a pracovala jako scénáristka dětského zábavního programu Barnas Supershow a komediálního seriálu Side om side. Napsala řadu knih pro děti a mládež, mezi nimi například populární sérii Verdens kuleste gjeng (Nejlepší parta na světě).



Hans Jørgen Sandnes

(narozen 1979)
je norský ilustrátor a animátor. Ilustroval více jak 30 dětských knih, mezi nimi například výroční vydání knihy Alfa Prøysena Sirkus Mikkelikski (Cirkus Mikkelikski). Novými ilustracemi opatřil i knihu od Anna-Cath Vestlys Mormor og de åtte ungene (Babička a osm dětí). Dále se proslavil ilustracemi k dětským detektivkám spisovatele Jørna Liera Horstsa Detektivbyrå nr. 2 (Detektivní kancelář č. 2).


Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Pokud si knihu chcete koupit, můžete na stránkách Omegy nebo v knihkupectví Dobrovský


Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Kniha vypadá vážně kouzelně, zaregistrovala jsem ji, ale musela jsem si s těžkým srdcem odmítnou. :)) Od autorky jsem četla Historii včel, která byla skvělá, ale docela mě překvapilo, že od žánru dystopie... přesedlala na dětskou literaturu. Jak je ale vidět, knize to neublížilo, možná právě naopak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Historii včel jsem nečetla, toto bylo mé první seznámení s autorkou, a jelikož mám doma jednoho začínajícího čtenáře, tak jsem to zkusila... opravdu kouzelná kniha :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)