středa 30. května 2018

Práskač - Jan-Erik Fjell

zdroj obrázku

Autor: Jan-Erik Fjell
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Série: Anton Brekke (1.)
Počet stran: 400

Anotace: New York, 1960. Vincent Giordano proniká do neblaze proslulé rodiny Locatelliů a brzy dostává svůj první úkol: najít a popravit práskače.
Současnost. V norském Fredrikstadu zabijí místního nejbohatšího muže. Policie se domnívá, že motiv byl ryze finančního charakteru.
Z Kriposu, Kriminální policejní centrály, přijíždí superintendant Anton Brekke, aby vedl vyšetřování. drzý, neomalený, se slabostí pro ženy a vášní k pokeru. Kolegou mu je mladý policejní student Magnus Torp, se kterým se společně pouštějí do rozmotávání spletitého klubka událostí.


"Léta to piloval a musel se naučit koordinovat tak, aby neprobudil draka spícího v ložnici, protože při jediném zavrzání parket by vypuklo hotové peklo. Nepochyboval o tom, že žena, kterou si vzal před mnoha lety, se dokáže proměnit ve zlomku sekundy v běsnící saň chrlící plameny a jed v podobě nevybraných slov."


Anton Brekke, od mládí fascinován mafií. Cosa Nostra ho zajímala ze všech úhlů. Je to drzý, neomalený muž, pokerově závislý, se slabinou pro ženy. Jednoho dne je přivolán do Fredrikstadu, aby vedl vyšetřování, kde byl zavražděn nejbohatší norský muž, Wilhelm Martiniussen. Vražda se stala pár dní poté, kdy se rozhodl odstoupit od jednoho velkého projektu. Tento projekt mohl firmě přinést nemalé peníze. Zabil Martiniussena někdo z firmy, kvůli rozhodnutí, které udělal? Nebo je vše úplně jinak? S pomocí policejního šéfa Simona Haugena a policejního studenta Magnuse Torpa se s Brekkem ponoříme do vyšetřování nelehkého případu, který je napojen na italskou mafii.


"Tak, lidi. Tohle je Anton Brekke z Kriposu," pronesl nakonec Simon, "pravděpodobně nejlepší vyšetřovatel, jakého znám, byť musím podotknout, že jeho talent pro vyšetřování zcela pohltil dobré mravy," pokývl přitom hlavou směrem k výtahu."

V knize se nám prolínají dva příběhy. Jeden z minulosti (šedesátá léta) a druhý ze současnosti. Dva příběhy, které se nám propojí v jeden. Právě střípky z minulosti nám složí ty kousky skládačky. Ze začátku jsem měla problém se začíst, ale druhá polovina děje už mě oslovila více a já se od knihy nemohla odtrhnout.

"Frode, Frode, i tu kluku jeden zlobivý," obrátil se Anton zpět k vyslýchanému, "už jste zažil taneček s policií, ale tango, které se pro vás teď chystá, byste nemusel ustát."

Kapitoly jsou dlouhé tak akorát. Máme zde padesát jedna kapitol, kde nám autor uvádí i kdy a kde se část příběhu odehrává. Což určitě hodnotím jako velké plus, protože místa a čas se nám střídají.

ukázka z knihy

Co se týče postav, u Antona Brekkeho mám rozporuplné pocity. Je těžké říct, jestli byl nepříjemný nebo jen až moc upřímný. Nejsympatičtější mi byl asi Magnus Torp. Poctivý studentík, který se opravdu snažil a chtěl ukázat, že to není žádný budižkničemu, který se hodí jen na nějakou podřadnou práci.

"Mám pocit, že kolem tohoto případu jen lehce čechráme půdu motyčkou. Měli bychom do toho pořádně hrábnout," pohlédl na své Omegy. "Myslím, že se brzy probereme."

Práskač je srovnáván s knihami Jo Nesbøa. Četla jsem pouze první díl ze série Harryho Holea, takže nemůžu tolik srovnávat. Jedinou podobnost, kterou spatřuji, je v hlavních hrdinech a jejich nekonvenčním jednání. Knihu doporučím každému nadšenci detektivních příběhů.

Hodnocení:


Jan-Erik Fjell
(*1982 ve Fredrikstadu) je norský spisovatel a rozhlasový moderátor. Debutoval v roce 2009 románem Pus, který vyšel v nakladatelství Fritt Forlag. O rok později vyšla první detektivka s názvem Tysteren (Práskač, Omega 2018), za nějž obdržel norskou cenu knihkupců za rok 2010. Stal se tak nejmladším spisovatelem, jenž toto ocenění získal.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Pokud si knihu chcete koupit, můžete na stránkách Omegy nebo v knihkupectví Dobrovský.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)