středa 20. února 2019

Mezi námi obry - Hynek Klimek

Zdroj obrázku

Autor: Hynek Klimek
Ilustroval: Zdeňka Študlarová
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Grada
Edice: Strašidlář
Počet stran: 64

Anotace: Starý šumavský horal poutavě vypráví o obrech, kteří žili na našem území dávno před tím, než ho začali osidlovat lidé. Ani on sám není obyčejný smrtelník, je totiž kouzelným dědečkem, a tak si za časů obrů mnohé pamatuje, protože některé z nich sám dobře znal. Přiblíží vám, jak to bylo například s obry na Šumavě a proč tam už dlouhý čas nežijí. Jeho vyprávění vám odhalí, že se vyskytovali obři hodní i zlí, dobří i krutí, pilní i líní, bojovní i strašpytlové. V tomhle to s nimi zkrátka bylo jako u lidí. někteří obři lidem pomáhali, jiní škodili, ale ani v tom se od člověčího pokolení nelišili.
Dočíst se můžete i o různých monstrech, hrozivých strážcích ukrytých pokladů a dalších pozoruhodnostech z tajemného světa dávných pověstí a pohádek. Veselá vyprávění se střídají s docela strašidelnými, takže se rozhodně nebudete nudit. Originální mapka na předsádkách s výskytem obřích bytostí vám ukáže, kde která přebývala.

"Dva hrozní obři přišli kdysi do Podkrkonoší. Jeden z nich se jmenoval Lomdřevo a druhý Skálolam. Setkali se poblíž Hrubé Skály. Lomdřevo přišel od východu a Skálolam od západu. Nevraživě se po sobě koukali, ani se nepozdravili."

Z edice Strašidlář je kniha Mezi námi obry již druhou, kterou jsem četla. A musím říci, že vyprávění se nese ve stejném duchu jako kniha Mezi námi draky (má recenze), což se mi velmi líbilo.

Tak jako v ostatních knihách se nám hned v úvodu představí průvodce celé knihy, a tentokrát jím je horal ze Šumavy, neboli kouzelný dědeček, a vysvětlí, proč právě on je naším vypravěčem. Postupně nám povypráví, co všechno zažil a slyšel. No a hlavně slíbil obrům, že vše, co se o nich dozví si nenechá pro sebe. Dozvíme se něco o obrech ze Šumavy, od Krkonoš, o obrech lidojedech, ale i o mírumilovných obrech. A abychom nezůstali pouze u obrů, dozvíme se nějaké pověsti o dalších monstrech a stvůrách hlídající poklady.

Ukázka z knihy

Kniha v sobě ukrývá několik krátkých příběhů či pověstí z různých částí České republiky. Ilustrace má na svědomí opět paní Zdeňka Študlarová. A já musím říct, že jsou zas a znova úžasné. U každého příběhu je opět nějaký ten obrázek obra nebo nějakého toho hrozivého strážce.

Ukázka z knihy
Tak jak nás vypravěč krásně přivítal, tak se s námi v knize i rozloučí. Je to opravdu moc hezké a působí to mile.

Kniha je určena pro děti od sedmi let, a proto je vhodná i pro začínající čtenáře. A jestli to bude kluk nebo holka, to už je jedno. Myslím, že kniha nadchne nejednoho čtenáře, mezi které můžu počítat i mou osmiletou dceru, protože pohádky miluje a tahle se jí určitě bude líbit.

Hodnocení:


Hynek Klimek
(*1945) Nepochází z jižních Čech, ale stal se jím v průběhu let. Profese redaktora se kryje s jeho velkou vášní, již je psaní. Kromě domovského média publikuje také časopisecky, je autorem knižních titulů Hadí příkop, Andělé, milenci a ti druzí. Spolupracoval na povídkovém souboru sborník Jak zlikvidovat šéfa.

Zdeňka Študlarová
(*1972) Výtvarnice, ilustrátorka dětské literatury, učebnic, komiksů, kalendářů, též ekologická literatura pro děti.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Mezi námi obry můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)