neděle 7. července 2019

Beze svědků - Lisa Jewell

Zdroj obrázku

Autor: Lisa Jewell
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 288

Anotace: Patnáctiletá Ellie byla zlaté dítě. Všemi milovaná, obdivovaná. Jen pár dní zbývalo do začátku letních prázdnin. A najednou byla pryč. Zmizela.
Po deseti letech policie objeví její ostatky a Elliina matka Laurel se s její smrtí pomalu smiřuje. Seznámení se šarmantním Floydem a zejména s jehou dcerou Poppy však otevírá hluboké rány a Laurel začne pátrat po odpovědích, kam Ellie opravdu zmizela. Opravdu utekla z domova? Kdo je vlastně Floyd? A proč jeho dcera tak moc připomíná její zmizelou dceru?

"Je to už deset let, kdy cestou do knihovny zmizela patnáctiletá Ellie Macková ze severního Lonýna," prohlásil moderátor. "Ellie se těšila značné popularitě, ve škole byla oblíbená, už osm měsíců udržovala spokojený vztah s přítelem a byla milovaným srdcem i duší své rodiny. V měsíci, kdy zmizela, měla ve škole skládat závěrečné zkoušky a podle jejích učitelů se dalo očekávat, že při nich zazáří. Zdánlivě tedy neexistoval jediný zřejmý důvod, proč by tato usměvavá a nadaná dívka měla jednoho čtvrtečního dopoledne odejít z domova a už se nevrátit."

Ellie Macková, vzorná, chytrá, oblíbená studentka a kamarádka. Jednoho dne se vydá do knihovny, ale už se nikdy nevrátí domů. Policie dospěla k závěru, že pravděpodobně utekla z domova. Laurel, její matka, tomu nikdy neuvěřila. Zasekla se v životě, rozpadlo se jí manželství a její vztah s druhou dcerou a synem dostal trhliny. Nyní po deseti letech se jí ozvala policie. Našlo se tělo. Případ je uzavřen.

Jednoho dne se Laurel seznámí s Floydem a začíná opět žít. Ten ji seznámí se svou malou dcerou Poppy, která je na svůj věk velmi vyspělá a ještě k tomu neuvěřitelně podobná její zmizelé dceři Ellie. Jak je to možné? Je to pouze náhoda? Dozví se Laurel někdy, co se Ellie skutečně stalo? Zjistí celou pravdu?

"A co na tom, jestli je šťastný? Podívejte, to, že jsme na světě nemá naprosto žádný důvod. To už snad víte, ne? Lidi se snaží předstírat, že existuje nějaký vyšší princip, skrytý smysl, že to všechno má nějaký význam. Jenže nemá. Jsme jenom banda bláznů. Nic víc. Nemusíme být normální. Nemusíme dokonce ani žít. Pokud nechceme. Můžeme si dělat, co se nám zlíbí, pokud tím neubližujeme ostatním."

Nemůžu říci, že bych si nějakou postavu vyloženě oblíbila, bylo to rychlé a napsáno tak, že jsem to vlastně ani nestihla. Postavy tak nějak propluly příběhem, ani jsem nemrkla. Ale vůbec to tomu nevadilo, i tak jsem si čtení užila.

Musím říci, že se mi kniha četla velmi dobře. Kapitoly jsou krátké a velmi čtivé. Příběh je psán v několika dějových rovinách. Něco nám vypráví Laurel, část je vyprávěna z pohledu Ellie, což se odehrává v době jejího zmizení a kapitoly jsou nadepsané Tehdy. A potom také z pohledu Noell, která Ellie pomáhala s doučováním. I když víme, kam autorka směřuje a velmi brzy zjistíme co se Ellie vlastně stalo, nečeká nás žádné velké překvapení, tak se mi líbilo, jak do sebe vše začne perfektně zapadat.

"Naposledy Ellie zachytily kamery v 10:43 na Stroud Green Road, kde se krátce zastavila, aby si prohlédla svůj odraz v okně auta (určitý čas se pracovalo s teorií, že se dívala na někoho ve voze, případně něco říkala řidiči, když ale našli majitele vozu, ukázalo se, že byl v době Elliia zmizení na dovolené a auto stálo celou dobu zaparkované na jednom místě). A to bylo všechno. Tam její zaznamenané kroky končily."

Kniha Beze svědků je psychologický thriller, který jak začnete číst, tak nepřestanete, dokud se nedostanete na konec a nezjistíte celou pravdu. Jak jsem již psala, celý příběh je celkem předvídatelný a autorka vás jen tak něčím nepřekvapí. Ale i tak je to velmi čtivé. Takže pokud máte rádi thrillery, a chcete nějakou jednohubku k vodě, nebo do deštivého dne, kdy se vám nechce vůbec nic, sáhněte po této knize. Myslím si, že litovat nebudete.

Hodnocení:


Lisa Jewell 
se narodila v Londýně v roce 1968. Pracovala jako PR asistentka pro módní řetězec Warehouse a jako recepční. V roce 1998 vydala v nakladatelství Penguin první román Ralph´s Party, který se v témže roce stal bestsellerem Od té doby vydala již deset velmi úspěšných románů a nyní pracuje na dalším. Žije v Londýně s manželem, dcerami Amelií a Evie a dvěma kočkami.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Beze svědků můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

  1. Na knihu jsem četla hodně pozitivních recezí, dokonce jsem si ji i pořídila, ale ještě se k ní nedostala.
    Díky za pěknou recenzi připomněla mi, že bych si ji měla už doopravdy přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha má opravdu dobré ohlasy... a i když je děj předvídatelný, tak kniha je čtivá :-) určitě přečti, budu se těšit na recenzi :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)