čtvrtek 17. února 2022

Bylinky pro každého - Axel Gutjahr

 

Zdroj obrázku

Autor: Axel Gutjahr
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 128

Anotace: Bylinkám se daří všude - na záhonu, na balkoně, na parapetu i na louce.
Přehled bylinek a jedlých rostlin, které si můžete sami vypěstovat, ale také těch, které můžete nasbírat v přírodě.
Vychutnejte si je v pokrmech i čajích nebo si z nich vyrobte osvědčené léčivé či kosmetické přípravky.

"Je lhostejné, zda mluvíme o bylinkách z volné přírody, nebo o těch, které pocházejí ze zahrádky. Fascinují nás nejen rozmanitým vzhledem a značným množstvím chuťových nuancí, ale také nespočetnými možnostmi využití."

Co si představíte, když se řekne bylinka? Většina si představí koření, které používá v kuchyni, někdo si představí využití v kosmetice. Některé bylinky si můžeme pěstovat na své zahrádce nebo na balkoně, u některých je lepší, když se porozhlédneme ve volné přírodě.

Tato kniha nám představí bylinky, které si můžeme vypěstovat sami, ale také bylinky, které najdeme právě ve volné přírodě. Naučí nás, jak je správně pěstovat, abychom měli co nejlepší výnosy, jak je správně skladovat, ale autor nám také prozradí pár receptů.

Ukázka z knihy

Kniha je opravdu útlounká, má pouhých sto dvacet osm stran a je rozdělena na několik částí. V první se dozvíme Základy. Něco málo o historii bylinek, ale také co bylinky potřebují, co dělat proti nevítaným návštěvníkům a další neméně důležité rady. Jako další část zde máme Pěstování bylinek. Zde se například dozvíme, jak pěstovat bylinky na malých zahrádkách, v květináčích, ale také tu máme návod, jak si postavit takový vyvýšený záhon z palet.

Ukázka z knihy

Další částí je Sklizeň bylinek. Víte, kdy je správná doba sklizně? Jaká je vhodná nádoba? Nebo jak správně bylinky sušit? I to se v této knize dozvíte :-) Dalšími částmi jsou Oblíbené zahradní bylinky a Oblíbené plané bylinky. Dočteme se něco o konkrétních bylinkách. Jaké jsou specifické znaky, účinky nebo použití.

"Měsíčková mast by neměla chybět v žádné klasické domácí lékárničce. Je známá jako jeden z nejlepších domácích prostředků proti mnoha kožním obtížím. Účinné látky obsažené v měsíčku lékařském působí především protizánětlivě, proti otokům a hojivě na povrchové rány."

A samozřejmě nesmím zapomenout na Recepty z kuchyně, domácí medicíny a přírodní kosmetiky. Co si takhle udělat bylinkový čaj, zelené smoothie nebo nějakou tinkturu? I přes útlost a počet stran, dostal autor do knihy hodně důležitých informací. Takže pokud s bylinkami nemáte žádné zkušenosti, nemusíte se bát a můžete se s chutí vrhnout na pěstování.

Ukázka z knihy

Knihu Bylinky pro každého doporučím každému, kdo má rád bylinky a chtěl by se dozvědět něco nového. Bylinky mám ráda a na zahradě jich několik pěstuji. Já se řadím mezi pěstitele amatéry, takže uvítám knihu jako je tato :-)

Hodnocení

Axel Gutjahr
žije v městečku Stadtroda ve východním Durynsku. Již v raném dětství se nadchl pro vše související s rostlinami i živočichy. Své obsáhlé znalosti z oboru biologie, získané již během školní docházky, dokázal ještě podstatně prohloubit během studia dvou příbuzných oborů (chovatelství zvířat a agrární ekonomika), ale také během své profesionální dráhy jako asistent a odborný učitel na Univerzitě Jena, kde se zejména zabýval výzkumem chování a hospodářským chovem ryb a divoké zvěře.
Nyní již 20 let pracuje na durynském správním úřadě ve Výmaru, z toho 10 let na referátu ochrany přírody a dalších 10 let na zemědělském referátu.
Axel Gutjahr je dosud autorem 60 odborných knih z oblastí kulinářského umění, zahrádkářství, botaniky, akvaristiky, zoologie a zemědělství (mezi nimi i řady knihy pro děti).

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelskému domu Grada, kde si knihu Bylinky pro každého můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


5 komentářů:

  1. Z toho by se moje máma poprděla štěstím :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká kniha. Koukala jsem po ní, ale nakonec jsem si řekla, že vše potřebné najdu na netu, tak nepotřebuji další knihu. Mám už doma málo místa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málo místa mám taky :-) ale tenhle druh knih mám ráda... Je to stejné jako s kuchařkama, recepty si dokážu najít na netu, ale hrozně ráda listuju knihou :-)

      Vymazat
  3. Téhle knize jsem také neodolala. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)