středa 2. února 2022

Knihkupectví pana Livingstona - Monica Artero Gutierrez

 

Zdroj obrázku

Autor: Mónica Gutiérrez Artero
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Metafora
Edice: 7lásky
Počet stran: 248

Anotace: Mladá archeoložka Agnes Martíová se z rodné Barcelony přestěhovala do Londýna v naději, že najde práci v jednom z britských archeologických muzeí. Když se však po několika měsících neúspěšného hledání chystá zklamaně vrátit domů, při melancholické procházce čtvrtí Temple zabloudí do útulného knihkupectví Moonlight Books.
Bručounskému majiteli Edwardu Livingstonovi se bystrá dívka ihned zamlouvá, a tak ji zaměstná jako svou pomocnici. Třebaže se Agnes nevzdává svého archeologického snu, brzy propadá kouzlu onoho obchodu i jeho stálých návštěvníků, jako je přemoudřelý chlapeček Oliver Twist, horlivá čtenářka paní Dresdenová, mlčenlivý spisovatel píšící ve světle modré lampičky nebo Edwardova sympatická přítelkyně, nakladatelka Sioban, a zjišťuje, že Edward není zas takový misantrop, za jakého se vydává.
Poklidný každodenní život knihkupectví však naruší krádež - drahocenný deník Edwardova předka zničehonic zmizí a Agnes se obává, že podezření padne na ni. A když se navíc vyšetřování ujme pohledný inspektor John Lockwood, archeoložka přijde o poslední zbytky klidu.

"Kdybych proti vám něco měl, jak říkáte, nebo bych pochyboval o čistotě vašich úmyslů, byl bych ve vaší přítomnosti mnohem uvolněnější. Nic negativního nebo zrádného nás nemůže překvapit, pokud jde o člověka, kterého jsme již označili za záporáka příběhu.
Ale já se naopak domnívám, že jste hrdinou tohohle románu, a proto od vás očekávám veliké věci. Jenže zároveň se bojím, že mě zklamete, a tak, jakožto dobrý slídil, z mé strany pociťujete jistou nedůvěru."

Agnes Martíová, archeoložka, která se rozhodla zkusit své štěstí místo ve Španělsku v Londýně. Ale ani tam po několika měsících hledání práce a pohovorů není schopna najít vysněnou práci v některém z archeologických muzeí, a peněz nemá zrovna na rozhazování.

Edward Livingston, majitel knihkupectví, který působí jako typický bručoun, ale opak je pravdou. Jednoho dne uzná, že by do knihkupectví potřeboval nějakou menší pomoc. A tak, když do knihkupectví zabloudí Agnes, vše je jasné. Sympatická dívka má konečně nějakou práci a pan Livingston pomocnou ruku :-)

"Dveře se znovu otevřely a vešla paní Dresdenová, celá nervózní, určitě proto, že nebylo pondělí.
Potřebuju, abyste mi něco okamžitě objasnila," prosila se zrudlou tváří a rozcuchanými fialovými vlasy. "Frodo neumře, že ne? Nemůže umřít, to by zklamalo moje očekávání."
Za jedinou vteřinu Agnes napadlo deset mnohem horších literárních tragédií než zklamané očekávání paní Dresdenové, ale své úvahy skryla za klidný úsměv. Žena jí před obličejem nemilosrdně zamávala brožovaným vydáním Společenstva prstenu."

Postavy jsem si doslova zamilovala. Nejsou to hlavní hrdinové v pravém slova smyslu, ale hrdinové to prostě jsou. Od osmiletého Olivera Twista, který je v knihkupectví skoro denně a čeká na svou matku, spisovatel, který sedává na stejném místě od pondělí do čtvrtka, přítelkyně pana Livingstona Sioban, a také věrná zákaznice knihkupectví paní Dresdenová. Tu jsem opravdu milovala. Vášnivá čtenářka, která po dočtení knihy vždy přispěchala do knihkupectví pro další, a bylo jí jedno jak vypadá. Nesmím zapomenout na sympaťáka Johna Lockwooda, který vyšetřuje krádež deníku, a přispěje k té romantické lásce :-)

Kniha Knihkupectví pana Livingstona vypráví jednoduchý a obyčejný příběh lidí, kteří mají rádi knihy. A i když se v příběhu neděje nic podstatného, co by vám vyrazilo dech, či vás překvapilo, tak si myslím, že vás kniha chytne za srdce. Je to jedna z těch oddechových knih, u kterých nemusíte vůbec přemýšlet, ale jen čtete a čtete, až zjistíte, že jste na samém konci a usmíváte se od ucha k uchu :-)

"Přihlásili mě na spoustu kroužků, ale žádný mě nebavil. Podařilo se mi nechat se ze všech vyhodit." 
"Jak?"
"Předstíral jsem, že na nich usínám. Psychologové nedoporučují, aby rodiče nutili děti do akademických aktivit, které je nebaví. A mě zajímá jen zkoumání vesmíru."
Edward, který přestal pedagogicko-psychologickým teoriím důvěřovat už před mnoha lety, nemínil pravdivost toho vysvětlení ověřovat. Ale zajímalo ho, proč si Oliver vybral zrovna jeho knihkupectví.
"Já tu moc knih o astronomii nemám."
"Ale když se setmí, jsou odsud vidět hvězdy," odpověděl mu Oliver."

Takže pokud chcete něco jednoduchého a nenáročného, neváhejte. Příběh obsahuje humor, lásku ke knihám i lásku romantickou, ale také zajímavé úvahy a odkazy na knihy. Je to prostě kniha, která pohladí po duši a dá vám více než očekáváte :-)

Hodnocení

Mónica Gutiérrez Artero
se narodila v Barceloně a vystudovala žurnalistiku a historii. Začínala jako autorka poezie a povídek, za které získala různá literární ocenění. Kromě Knihkupectví pana Livingstona (2017) napsala šest dalších románů, jimž se dostalo vřelého přijetí čtenářů i pochvalných recenzí.
V současnosti autorka na svém blogu publikuje knižní recenze, organizuje různorodé kulturní aktivity a sbírá názory čtenářů na svá díla. Píše články i pro další blogy a vede kurz tvůrčího psaní.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Knihkupectví pana Livingstona můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)