sobota 11. listopadu 2023

Ještě jedna lež - J. M. Winchesterová

 

Zdroj obrázku

Autor: J. M. Winchesterová
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 304

Anotace: Přestěhování pro ně mělo znamenat nový začátek. Když ale Kelsey poprvé odvádí svou malou dcerku do nové školky, v nejmenším netuší, že se všechno brzy obrátí v noční můru.
Odpoledne totiž ve školce o holčičce nikdo nic neví. Žádné záznamy o jejím nástupu, žádný důkaz, že by tam vůbec kdy byla. Tím se však spirála děsivých událostí teprve roztáčí...
Jakmile se Kelsey pokusí zkontaktovat svého manžela, zjistí, že zmizel i on. Nedá se mu dovolat a podle vedení školy, kam měl nastoupit jako nový zaměstnanec, nabídku práce nikdy nepřijal.
Tohle všechno Kelsey alespoň tvrdí, když je k případu povolán detektiv Paul Ryan. Tomu tu však od začátku něco nesedí a začíná si v její výpovědi všímat děr. Čím déle s vyšetřováním pokračuje, tím více nesrovnalostí nachází. A pravda... ta je pohřbená hluboko skrytými, důkladně střeženými tajemstvími, která nikdy nemají vyplout na povrch. A možná je ještě o poznání víc znepokojující, než si detektiv Ryan vůbec dovedl představit.

"Je zázrak, že ji mám. Musím věřit, že ji detektiv Ryan najde. Musím věřit, že se vrátí domů. Potřebuju ji.
Listuju albem a dívám se, jak se Mikayla mění z malého miminka ve dvouletou holčičku, kterou je teď. Její život zachycený v obrázcích je to jediné, co mám. A co možná kdy budu mít."

Nové město, nový domov, nový začátek. To všechno je mělo čekat. Ale místo toho se z toho stala noční můra. Když přijede Kelsey Jennings do školky vyzvednout svou dceru Mikaylu, tak zjistí, že tam není, a aby toho nebylo málo, tak Kelsey ani Mikaylu nikdo nikdy neviděl. Manžel Kelsey nezvedá telefon a škola, kam měl nastoupit jako učitel o něm také nemá žádné informace. Je možné, že by mohl být Kelsyin manžel zapleten do únosu své dcery? A proč by to dělal?

"Čtyři zazvonění, potom hlasová schránka.
"Dovolali jste se Malcolmu Jenningsovi. Zanechte hlasovou zprávu."
"Ahoj zlato..., právě odjíždím z jógy; napadlo mě, že ti zavolám, jak se dnes máš. Jedu vyzvednout Mikaylu. Dej mi vědět, kdy přijdeš domů na večeři." Na semaforech se otočím do protisměru. Následující slova se mi trochu zadrhnou v krku. Miluju tě. Brzy se uvidíme."

Případem se zabývá detektiv Paul Ryan. Snaží se dělat vše, co je v jeho silách, aby malou dívku našel. Čím víc ale pátrá, tím víc má otázek. Ví, že Kelsey před ním něco tají. Tento případ mu zároveň vrací bolestné vzpomínky na jeho vlastní minulost.

"Ellicott je prokletý. Už stovky let. Pradávné město příliš zatížené minulostí a strašidelnými příběhy, kvůli kterým jsme jako děti nemohli v noci spát, především v podzimních měsících, kdy ve tmě skučel vítr a stíny vrhané stromy si pohrávaly s naší myslí. Pronásledovaly nás představy věcí, které ve skutečnosti neexistovaly.
Nevěřil jsem na duchy, dokud mě za každým rohem nezačal pronásledovat můj vlastní."

Příběh je vyprávěn z pohledu postav Kelsey a detektiva Ryana, a i když není uvedeno kdo zrovna vypráví, tak jsem se neztrácela, a chytla se téměř hned. Pak zde máme také části z doby před šesti měsíci, kdy to začalo. S postavami se vracíme do jejich minulosti, díky které si můžete trochu poskládat některé střípky (ale opravdu jen trochu), a nahlédnout do jejich nitra, pochopit jejich činy.

Kdo lže a kdo mluví pravdu? Je nějaká šance to zjistit? Autorka si z nás dělá blázny a jeden zvrat střídá druhý. A i když už si myslíte, že jste na všechno přišli, tak jste následně vyvedeni z velkého omylu.

"Jaká je šance, že se má dcera vrátí?"
Nevím, jak na to odpovědět. "Bude o dost větší, když budete s policií co nejvíc spolupracovat." Pozorně ji sleduju. "Určitě mi nechcete ještě něco říct?"
V očích se jí odráží mučivá nerozhodnost, úplně vidím, jak se to v ní sváří. Ať tají cokoliv, tíží to její svědomí. Vyčkávám. Je jenom otázkou času, než celá pravda vyjde najevo.
Po dlouhé pauze potřese hlavou. "Ne. Ne, nechci."

Psychologický thriller Ještě jedna lež doporučím každému milovníkovi tohoto žánru. Netušíte, kdo říká pravdu a kdo lže. Autorka vše odkrývá postupně a vy nevěříte vlastním očím. Musím říct, že závěr knihy mě překvapil, takovéto zakončení jsem opravdu nečekala, vymyšleno to měla J. M. Winchesterová dokonale :-) A i když to mohlo vypadat překombinovaně, tak já jsem spokojená :-)

Hodnocení

J. M. Winchester
je pseudonym pro temné já spisovatelky Jennifer Snowové. Jennifer se narodila na východním pobřeží Kanady a v současnosti žije v Albertě se svým manželem a jedenáctiletým synem. Pod vlastním jménem napsala celou řadu úspěšných milostných příběhů a v roce 2019 k nim, už jako J. M. Winchesterová, přidala svůj prvních psychologický thriller All the Lovely Places. Ještě jedna lež je její druhý - a rozhodně ne poslední - román stejného žánru.
Jak se vám román líbil, jí můžete napsat na sociálních sítích a webu www.authorjmwinchester.com 

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Ještě jedna lež můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)