sobota 25. listopadu 2023

Vražedná temnota - Lisa Reganová

 

Zdroj obrázku

Autor: Lisa Regan
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Josie Quinn (7.)
Počet stran: 384

Anotace: Za úsvitu leží mladý pár na zádech u skomírajícího ohně. Drží se za ruce a mají otevřené oči, ale jejich těla jsou už chladná...
Když strážce parku narazí v lese na těla Valerie a Tylera Yatesových, detektiv Josie Quinnová tuší, že jde o víc než jen o náhodnou otravu. Pitva jí dá za pravdu - Valerii někdo před smrtí do krku hrubě zastrčil přívěšek.
Při prohledávání okolí objeví Josiin tým třetí spací pytel, což naznačuje, že u ohně mohl být tu noc ještě někdo. Byla to neznámá pohřešovaná oběť? Nebo podezřelý na útěku? Mohla by to být žena, která chvíli nato vyběhla z lesa přímo pod kola Josiina auta? Indicie Josii vedou na místa ukrytá hluboko v lese - do propletených jeskyní a na statek mimo civilizaci, kam se lidé chodí schovávat a kde se setkají s mladou dívkou s vyděšenýma očima a obvázanými zápěstími, která ví víc, než říká. Druhý den ji však najdou mrtvou. A se shodným přívěškem...
Josie musí zjistit význam smrtelné ozdoby a dopadnout zvráceného vraha dříve, než přijde o život další nevinný člověk. Nebo už je příliš pozdě a vše pohltí temnota?

"Josie se svíjela pod matčinou vahou. Chlad z dlaždic na podlaze pronikal skrz její tenkou noční košili. Nůž v Lilině ruce se zatřpytil ve světle stropní lampy v kuchyňce přívěsu a Josii se strachem zastavilo na dlouhou vteřinu srdce. A pak se znovu zběsile rozbušilo."

Hned po návratu z dovolené čeká Josie a celý její tým další případ. Dvě mrtvá těla manželského páru v lese, kdy je při pátrání nalezen ještě třetí spací pytel. Komu patří a kde je neznámá osoba? Mohla něco vidět skupina lidí, kteří žijí kousek na soukromém pozemku, kde si produkují vlastní produkty a místu říkají Svatyně? Jedná se pouze o nějakou komunitu lidí, či sektu, kterou vede jistá Charlotte Faddenová? Proč se drží stranou? Vše působí velmi zvláště, obzvlášť, když Josie s Noahem málem srazí těhotnou ženu, která vyběhla z lesa a porodila jim v autě. Později zjistí, že se žena nějakou dobu pohřešovala. Kde po celou dobu byla? Co se jí stalo?

"Viděl jsi to?" ujistila se a chvatně otevřela dveře. "Tu ženu? Vyšla z lesa. Pojď."
Vyběhli do deště zpátky na silnici, kde na dvojité žluté čáře, která se táhla středem asfaltu, klečela žena. Byla mladá. Měla dlouhé hnědé vlasy, mokré, matné a zacuchané, plné větviček a listí. Její kůže byla výrazně opálená a pokrytá špínou. Chodidla měla černá, s podlitinami a krustou zaschlé krve. Josii na okamžik zaplavil zmatek. S jistotou věděla, že ženu nesrazila, tak proč spadla? Uklouzla snad v dešti? Ale když se k ní dostala ještě blíž, viděla, že je ohnutá nad svým velkým břichem a mezi nohama oběma rukama svírá promočenou látku jednoduchých šatů. Byla těhotná. V pokročilém stadiu."

Josie, Noah, Gretchen a celý tým musí zjistit pravdu, dřív, než zemřou další lidé. Podezřelých přibývá a času je málo. Kdo lže a kdo mluví pravdu? Josie navíc řeší své démony z minulosti a nepomáhá tomu ani Lila Jensen, násilnická matka, která umírá a chce ještě předtím s Josie mluvit.

V knize Vražedná temnota je opět spoustu napětí a zvratů. A i když je do případu vetkán romantický vztah Josie a Noaha, tak dějové linii to rozhodně neublížilo, ba naopak. je zde dostatek napětí a detektivní práce se zaměřením na postavy, které se v průběhu série postupně vyvíjí. A právě proto, i když to není úplně nutné, doporučuji číst sérii od prvního dílu Mizející dívky, abyste to dokázali dostatečně ocenit :-)

"Charlotte se zasmála, což připomínalo cinkání zvonkohry. "No, to je zřejmě trochu nadnesené. Tady se soustředíme na přírodu. Pěstujeme si vlastní potraviny a využíváme půdu, která nás živí. Nemáme žádné stavby jako takové. Lidé žijí většinou ve stanech."

Toto je opět svižný příběh se zvraty, kde je dostatek napětí a detektivní práce. Takže pokud máte rádi thrillery anebo si vás autorka získala předchozími díly, tak neváhejte a pokračujte ve čtení. O Josiině minulosti a jejích démonech, které jí pronásledují, se s každou knihou dozvídáme více.

Hodnocení

Lisa Reganová
je kromě bestsellerové série s detektivem Josií Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in Crime, International Thriller Writers a Mystery Writers of America.
Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vražedná temnota můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)