čtvrtek 16. listopadu 2023

Rebelky z Oxfordu: Jak ulovit boháče - Evie Dunmore

 

Zdroj obrázku

Autor: Evie Dunmore
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Spolek výjimečných žen (3.)
Počet stran: 408

Anotace: Hattie Greenfieldová, dědička bankovního impéria, chtěla v životě "jen" tři věci - získat uznání v uměleckých kruzích, bít se za správnou věc a provdat se za skutečného džentlmena. Jenže se z donucení ocitla před oltářem s přitažlivým, ale zasmušilým finančníkem Lucianem Blackstonem, jehož temná minulost a bezohledné obchodní praktiky nahánějí britské šlechtě strach.
Lucian Blackstone se sám vypracoval a získal obrovské bohatství, jediné, co mu chybí, je společenské postavení. A tak když mu do klína spadne dcera jeho obchodního soka, neváhá a chopí se příležitosti, aby mohl uvést do pohybu své dlouho utajované plány.
Svatební cesta do Skotska však ukáže celou situaci v jiném světle. Hattie pomalu uznává Lucianovo pravé já a uvědomuje si, že oba můžou získat všechno - pokud jsou připraveni ztratit svá srdce.


Vše začalo v srpnu roku 1880. Hattie Greenfieldová utekla svému osobnímu strážci, aby se mohla podívat na soukromou prohlídku umělecké galerie. Ví, že galerie patří jistému panu Blackstonovi, kterému společnost přezdívala Belzebub a který byl obchodním rivalem jejího otce, ale předpokládala, že nebude přítomen. Ale pro jistotu se přihlásila pod jiným jménem. Ale nic nejde tak, jak si Hattie představovala a díky tomuto setkání se dostala do situací, které ani v nejmenším neočekávala.

"Když sledoval, jak se jeho kočár s rudovlasým nákladem zapojuje do londýnského provozu, najednou ho zamrazilo zlou předtuchou. Zvláštní, protože Lucian Blackstone už dávno přestal věřit na osud a raději si ho vytvářel sám.
"Byla to jedna z Greenfildových dcer, že?" poznamenal.

Hattie byla s Blackstonem viděna matkou a ostatními v situaci, která v té době pro ženu není vhodná, a proto jí nezbývá nic jiného než se provdat, aby se vyhnula skandálu. Je možné, aby byla šťastná s někým jako Blackstone? Chtěla prince na bílém koni, a místo toho dostala Zvíře. 

Harriet je introvertní, svérázná a talentovaná umělkyně, ale teprve teď si uvědomila, jaké to je, když ženy nesměly mít žádná skutečná práva. Doteď si žila jako v bavlnce a nyní byla zcela závislá na manželovi, kterého neznala a nedůvěřovala mu.

Lucian je chladnokrevný obchodník, je to chytrý muž, který měl špatné dětství, což mu zanechalo emocionální i fyzické jizvy. Setkání s Hattie mu dalo příležitost, na kterou tak dlouho čekal.

"Catriona ztichla jako vždycky, když měla na něco vyhraněný názor. Působilo to, jako by umlklo celé její tělo. Mrzuté na tom bylo, že to jejímu tvrzení dodávalo větší vážnost, než kdyby člověka poučovala nahlas. V každém případě nebylo třeba slov - litanii o manželství, kterou často slýchávala v jejich pobočce sufražetek, by Hattie dokázala odrecitovat i ve spánku: vdát se je riskantní záležitost. Anglická doktrína zvykového práva vyžadovala, aby se žena po vstupu do manželství stala součástí právnické osoby manžela. Na papíře tak přestala existovat jako samostatný jedinec."

Kniha Jak ulovit boháče se opět zaměřuje na volební práva žen, ale tentokrát je to rozšířeno o práva zaměstnanců a zajištění bezpečnosti práce. Je zde vidět propast mezi majetnými a nemajetnými. Pokud jste nevlastnili půdu, tak jste neměli žádný hlas.
Příběh je opět velmi zajímavý a obsahuje spousty historických detailů, což se mi v této sérii líbí. Je to klasická oddechová historická romance, která nezklame.

"Catriona přikývla. "Ale po čem  vlastně toužíš? Po nezávislosti na rodičích, nebo po manželství?"
"Je v tom pro ženu v mém postavení nějaký rozdíl?" opáčila. "Nemám svěřenecký fond jako Lucie. Nemám otce jako ty, který se spokojí s tím, že zůstane starým mládencem a zaměstná tě jako svoji asistentku. Zato vím, že se nehodím k tomu, abych žila jako stará panna."

Pokud máte rádi historické romány, kde je romantika, humor a samozřejmě trocha té historie tak neváhejte a přečtěte si tuto knihu. Jedná se o třetí díl série, který se dá číst i samostatně, ale já doporučuji číst postupně, hlavní hrdinové se sice mění, ale příběh stále postupuje dál.

Hodnocení

Evie Dunmore
bestsellerová autorka USA Today, spojila při psaní série Rebelky z Oxfordu kouzelné scenérie města Oxford se svou velkou vášní pro historické romance, ženské průkopnice a vše viktoriánské.
Vystudovala diplomacii, a to právě na Oxfordské univerzitě. Živí se jako konzultantka a je členkou Asociace romantických spisovatelů RNA. V současné době žije v Berlíně a lásku k Velké Británii 19. století soustřeďuje do svého psaní.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Rebelky z Oxfordu: Jak ulovit boháče můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)