úterý 26. března 2019

Dětské zoubky - Zoje Stage

Zdroj obrázku

Autor: Zoje Stage
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 360

Anotace: Suzette se nedaří navázat vztah se svou sedmiletou dcerou, která nemůže - nebo nechce - mluvit. Už od jejího nejútlejšího dětství cítila, že ji Hanna odmítá. Suzette připadá, že ji její dítě nenávidí, a ta myšlenka ji děsí.
Alex by chtěl věřit své manželce, že se jejich dcera chová krutě a nenormálně, jenže k němu se chová zcela normálně a mile! Je Hanna jen zlobivá holčička, jejíž chování pramení z vysoké inteligence, kreativity a snad i osobního kouzla? Nebo se opravdu snaží svou matku zabít?

"A možná že ten stroj nakonec přece jen dokáže vidět slova, která odmítala vyslovit. Třeba je má vypálená v kostech. Kdyby snad ti lidé v bílých pláštích ty snímky zvětšili ještě víc, mohli by vidět její myšlenky přímo uvnitř hlavy. Hanna dobře věděla, že je zdravá. To matka chtěla, aby ji prohlédli. Znovu."

Suzette Jensen je vyčerpaná matka, která trpí Crohnovou chorobou. Má manžela Alexe a sedmiletou dceru Hannu, která nemluví, a ještě ke všemu ji nenávidí. Suzette musí Hannu učit doma, protože v žádné škole ji nechtějí. Je se svou dcerou v neustálém boji a snaží se přesvědčit svého manžela, že s jejich Hannou je něco v nepořádku. Alex odmítá poslouchat svou ženu, či kohokoliv jiného a nevěří, že by jejich dcera byla něčeho zlého schopná. Vidí v ní malého tichého andílka. Není přeci možné, že by někomu dokázala ublížit. V čem Suzette jako matka selhala a proč ji Hanna tak moc nenávidí?

Ani jednu z hlavních postav jsem si nemohla oblíbit, a to se mi na tom právě líbilo. Suzette neměla lehké dětství, a ačkoliv chtěla být matkou, jakou nikdy neměla, tak se jí to nepodařilo a Hanna ji z nějakého důvodu nenávidí, dělá vše pro to, aby i otec pochopil, že bez matky jim bude spolu lépe. Alex byl naopak slepý, neviděl a neslyšel, čeho je jejich dcera schopná. Ať už se jednalo o Suzette nebo učitele ze školy. A tím mě neustále vytáčel.

"Možná ji měli dát do školky dřív, dokud se ještě dala vychovávat. Měla mít Hanna pevnější, nebo volnější režim? Měli ji nechávat jít spát, když sama chtěla? Možná jí příliš často říkali ne. Nebo naopak ano. Nemohla se zbavit pochybností."

Celý příběh je vyprávěn v krátkých, velmi čtivých kapitolách, kde se nám střídají dva vypravěči. A to právě Hanna a Suzette. Vyprávění z obou pohledů bylo skvělé, měla jsem tak dobrou představu, jaké myšlenky se hlavním hrdinkám honí hlavou. A po celou dobu jsem si říkala, jestli je opravdu možné, aby bylo sedmileté dítě takhle manipulativní a ďábelské. Přeci jen mám osmiletou dceru a nedovedu si představit, že by se chovala jako sedmiletá Hanna.

"Hanna chviličku doufala, že takhle tatínek matku zabije, protože to vypadalo dost násilně, ale matce se to zřejmě líbilo a vypadala stále živěji. Jako kdyby nafukoval pneumatiku a hustil do ní víc a víc energie. V tu chvíli tatínka nenáviděla. Taky mohl matku nechat vyfouknutou ležet a ona by zrezavěla jako tenkrát její stará tříkolka."

Pokud máte rádi psychologické thrillery nebo spíše dramata, nevadí vám agresivní a násilné chování sedmiletého dítěte, tak vám knihu Dětské zoubky doporučím. Nějak jsem si nedokázala představit, jaký konec autorka pro hlavní postavy vybere. A určitě nebyl nejhorší. Jako prvotina to bylo velmi dobré. Jsem zvědavá, co Zoje Stage napíše dál. 

Hodnocení:


Zoje Stage
je spisovatelka a bývalá filmařka. Žije v pensylvánském Pittsburghu. Dětské zoubky jsou její prvotinou.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský, kde si knihu Dětské zoubky můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)