sobota 30. září 2017

Sběratel kostí - Jeffery Deaver


Autor: Jeffery Deaver
Rok vydání: 1999
Nakladatelství: Domino
Série: Lincoln Rhyme (1.)
Počet stran: 389

Anotace: První případ legendárního Lincolna Rhyma. 
Lincoln Rhyme býval brilantním kriminalistou, géniem na poli forenzní analýzy. Pak přišel nešťastný úraz, po kterém je Rhyme zcela nepohyblivý a emociálně na dně. Schopnost bravurního úsudku a dedukce mu naštěstí zůstala, a tak může policii pomáhat při pátrání po sériovém vrahovi, který děsí celý New York. Pachatel se zjevně rozhodl hrát s vyšetřovateli zvrácenou hru na kočku a myš: záměrně nechává na místě činu drobné stopy a pohřbívá své oběti typicky morbidním způsobem. Jako by byl přesvědčen o vlastní nepolapitelnosti; jako by pro něj byly spáchané vraždy prostředkem k souboji s vyšetřovateli. Vlastně jen s jedním z nich... Lincoln Rhyme je sice ochrnutý, ale géniem zůstal. S pomocí špičkové laboratorní techniky a hlavně s přispěním začínající policistky Amélie Sachsové postupně prochází labyrintem stop a vodítek, které mu Sběratel kostí předložil. Rhyme se bude muset ponořit hodně hluboko do temnot šílencovi mysli, aby zachránil před krutou smrtí další nevinné oběti... 


Ano, už z anotace poznáme, že Lincoln Rhyme je kvadruplegik. Díky své povaze a tvrdé dřině se zbavil plicního ventilátoru. Ale nemůže hýbat rukama ani nohama, hýbat může pouze hlavou, krkem a mírně rameny a levým prsteníčkem.
Chce jediné. Zemřít. Pomůže mu doktor Berger s asistovanou sebevraždou? Než udělá ten poslední krok, snaží se pomoci policii dopadnout masového vraha, který si s nimi hraje. Amelie Sachsová, pochůzkářka, která byla u první oběti se stává Rhymovýma rukama a nohama. Ač ne zrovna dobrovolně.
Podaří se jim zachránit nevinné oběti včas? Proč to vrah, kterému přezdívají Sběratel kostí vlastně vůbec dělá, proč na místě nechává indicie k nalezení další oběti, co tím sleduje? A kdo je vůbec onen vrah?

"Musel umístit tělo někam, kde na něj bude vidět," vysvětloval Rhyme. "Potřeboval, aby oběť někdo našel. Proto nechal tu ruku ve vzduchu. Oběť na nás mává. Poutá naši pozornost. Je mi líto, máte sice jednoho pachatele, ale chytrého za dva."

Kniha je skvěle zpracována. Jeffery Deaver má dar, díky kterému nás dokáže udržet v napětí po celou dobu. Při čtení jsme věděli na co myslí policie, co se honí hlavou vrahovi, ale také jsme přesně věděli co cítí samotná oběť. Až z toho mrazilo.

"Položil kost na římsu a pečlivě si umyl ruce úplně jako chirurg. Pak si dobrých pět minut přejížděl lepkavým válečkem po oblečení, aby z něj odstranil všechen prach z kostí, špínu a chloupky, které by mohly přivést strážníky na stopu."

Hrozně moc jsem si oblíbila Thoma, Rhymova ošetřovatele. Tu trpělivost, co měl. Rhyme je mrzout, ale kdo ví, jak by se kdokoliv jiný choval v jeho situaci?

"Všecko je tu děsně zaprášený, Linku. Co kdybys taky někdy zvedl tu svou línou zadnici a ten prasečák si uklidil?"

Já jsem z knihy nadšená. Přiznám se, kdysi dávno, před pár lety, jsem viděla filmové zpracování s Denzelem Washingtonem a Angelinou Jolie. Moc si toho sice z filmu nepamatuju, ale jedno vím určitě, na knihu to nemá.Ty pocity, co jsem měla při čtení, jsem u filmu určitě nezažila.

"Během okamžiku na ní seděl chlap a tiskl jí ruce k podlaze. Přes ústa se jí pokoušel přetáhnout kus tlusté šedé pásky."

Bylo to dechberoucí, napínavé, čtivé. Pro mě dokonalé. Dostat tři dny příběhu na necelých čtyři sta stran a nepopisovat zbytečnosti? Jde to. A sběratel kostí je toho důkazem. Doporučuji každému, kdo má tento žánr rád, protože autor umí skvěle skloubit detektivní práci s thrillerovými efekty.

Hodnocení:

Jeffery Deaver
se narodil na předměstí Chicaga v roce 1950. Jeho otec pracoval v reklamním odvětví a matka byla ženou v domácnosti. Jeff má starší sestru Julii, která je také spisovatelkou.
Svoji první knihu Jeffery napsal když mu bylo jedenáct a od té doby psát nepřestal. Zkoušel uspět s country písničkami, básněmi, až se dostal k thrillerům - nicméně i v předešlých odvětvích sklidil řadu ocenění. Během studií žurnalistiky na Univerzitě v Missourri publikoval v několika časopisech a později dopisoval i do New York Times a Wall Street Journal.
Novinařina však, jak se ukázalo, nedokázala Jeffa uspokojit, dal se tedy na studia práv na Fordhamské právnické škole, odkud si po pár letech odnesl diplom čestného absolventa a pracoval pro známou právnickou společnost na Wall Street. Právě v té době se plně ponořil do psaní beletrie. V roce 1990 sekl i s prací právníka a od té doby se věnuje jen psaní knih - na plný úvazek.

Věděli jste kdo je Sběratel kostí? Já pouze tušila, ale trochu jsem se sekla.
Mějte se krásně
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)