sobota 16. září 2017

Do vody - Paula Hawkins


Autor: Paula Hawkins
Rok vydání:2017
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 416

Anotace: Vyhýbejte se tichým vodám, nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou... Na dně řeky se najde tělo svobodné matky - a zrovna na místě, kde bylo toho léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy místních obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat dlouho zamlčovaná tajemství... Druhý román Pauly Hawkinsové, jejíž předloňský debut Dívka ve vlaku se stal fenoménem, když pobořil všechny možné rekordy v rychlosti prodeje (doposud se ho po celém světě prodalo přes 18 milionů výtisků), 79 týdnů se držel na prestižním žebříčku bestsellerů New York Times a na jeho motivy byl natočen film.



Jednoho dne se v říční tůni najde tělo svobodné matky - Nell Abottové - a to právě v místě, kde byla téhož léta objevena mrtvola mladého děvčete Katie, nejlepší přítelkyně její patnáctileté dcery Leny.
V tomto malém městečku to nejsou první ženy, které v této tůni vydechly naposledy, ale jsou to právě ony, jejichž smrt přinese spousty otázek.
Na povrch vyplouvají tajemství, která si místní obyvatelé městečka Beckford střežila jako oko v hlavě.
Co se doopravdy stalo Nell Abottové? Skočila sama, nebo jí někdo pomohl kvůli rukopisu, který sepisovala, právě o zmiňované tůni? O ženách, které zde našly smrt? Nebo k tomu měl někdo jiný důvod? A co smrt ženy, která utonula na tomto místě před třiceti lety. Opravdu to byla sebevražda?

Knihu vypráví hned několik postav. Jsou to obyvatelé městečka Beckford. Dozvíme se něco o Jules, Nellině sestře, se kterou se občas vracíme do minulosti, je tu také Lena, Nellina dcera a kamarádka utonulé Katie. Sean a Erin, kteří vyšetřují Nellinu smrt. A máme tu další - Patricka, Helen, Nickie, Marka, Luise a Joshe. Všechny tyto postavy nám popisují svůj příběh, a pomalu se odkrývá jedno tajemství za druhým.

"Ale ruku na srdce: jak by se mohl někdo bezchybně orientovat ve zdejších mrtvolách? Vždyť je to tady pomalu jako ve Vraždách v Midsomeru - místní se sice navzájem nezalévají do řídkého betonu ani se nemlátí po hlavách tupými předměty, ale je to tu pro změnu samá nehoda a sebevražda a groteskní utopení, zinscenovaná misogyny z dávných dob."

Příběh jako takový měl ohromný potenciál, ale musím říci, že do poloviny knihy jsem se chvílemi ztrácela. Kapitoly byly krátké a postavy se střídaly jak na běžícím páse a já nevěděla, kam nás chce autorka nasměrovat, co tím zrovna chtěla říct. Zhruba po polovině knihy jsem se začala orientovat, a měla jsem konečně pocit, že opravdu tuto knihu dočtu.

"Beckford není místem sebevražd.
Beckford je místo, kde se lze zbavit potížistek."

Kniha si určitě své čtenáře najde. A pokud se Vám od autorky líbila Dívka ve vlaku, určitě si přečtěte i tuto.

Hodnocení:

Paula Hawkins
se narodila a vyrůstala v Zimbabwe, než se v roce 1989 přestěhovala do Londýna, kde žije dodnes. Patnáct let se věnovala novinařině, posléze pracovala na volné noze pro různá nakladatelství. Její prvotina Dívka ve vlaku z roku 2015 se stala doslova literární senzací.

Díky za přečtení a mějte se krásně...
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)